facebook

Правила перетину кордону з дитиною без дозволу одного з батьків

Після змін, що були внесені до Сімейного кодексу України, дозволено виїзд дітей за кордон без згоди батьків, які не платять алiмeнти. Відтак один із батьків відтепер має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував алiмeнти. Це випливає зі статті 157 Сімейного кодексу України, до якої внесли зміни законом №7277 про посилення відповідальності за несплату аліментів, пише “Експрес”.

“Той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати алiмeнтів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців”, – йдеться у новій редакції статті.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати алiмeнтів видається оpганом Державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом. Довідка видається протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Крім того, дитину можна вивезти без дозволу одного з батьків за рішенням суду. Але як це відбувається безпосередньо на кордоні? Як йдеться у відповіді Адміністрації Державної прикордонної служби України на запит видання, прикордонний контроль та пропуск через державний кордон громадян України, які не досягли 16 років, здійснюється в порядку, встановленому Законом України “Про прикордонний контроль”, враховуючи вимоги ч.3 ст.313 Цивільного кодексу України Згідно із Правилами перетинання державного кордону громадянами України, підпунктом 2 пункту 4 Правил встановлено, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків може здійснюватися без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків: – на підставі рішення суду про надання дозволу на виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, яке набрало законної сили; – у разі пред’явлення виданої органом державної виконавчої служби довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

“Отже, перетинання державного кордону України дитиною у супроводі одного з батьків можливе за дійсними паспортними документами на право виїзду за кордон та за умови пред’явлення одного з вищевказаних документів”, – пояснив виданню заступник голови ДПСУ Олег Бляшенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...