facebook

Курс долара проб’є нову позначку: Чого чекати українцям вже цього тижня

В Україні вже кілька тижнів триває традиційна сезонна ревальвація (зміцнення) гривні. Середні курси в банках і на готівковому ринку стабільно знижуються. Вже на цьому тижні, прогнозують експерти, американська валюта може подолати психологічну позначку і опуститися до 25,8 грн/$.

 

Турецька ліра обвалилася, курс євро щодо долара знижується, рішення про новий транш МВФ затягується – все це впливає і на курс гривні. Правда, на даний момент мова йде не про зниження національного курсу, а всього лише про повільніше зміцненні. Попит валюти перевищує пропозицію з початку травня, розповідає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. “На ринку з початку травня спостерігається помірне зміцнення гривні. Пропозиція валюти на ринку перевищує попит, причому як у секторі підприємств, так і фізичних осіб. Це дозволяє НБУ виконувати свої плани щодо купівлі близько $10 млн на день без тиску на курс”, – зазначає економіст.

“На ринку з початку травня спостерігається помірне зміцнення гривні. Пропозиція валюти на ринку перевищує попит, причому як у секторі підприємств, так і фізичних осіб”, – розповів експерт.

26 грн – важливий технічний рівень для курсу, додає старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин. “Курс долара на майбутньому тижні продовжить прибувати у межах 26-26,35 грн. Навіть на хвилі припливу валюти під час фіналу Ліги Чемпіонів курс не пробив на готівковому ринку позначку у 26 грн за долар, хоча значно розійшлися котирування купівлі та продажу”, – прогнозує аналітик.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Готівковий курс може наблизиться до міжбанківської позначки (останнім часом на міжбанку долар продавався на 10-15 коп. дорожче). А ось в “Альпарі” озвучують оптимістичніші прогнози. За їхніми оцінками, вже наступного тижня курс може досягти позначки у 25,8 грн/$.

“Найближчого тижня ми очікуємо стабілізації курсу долара на міжбанку поблизу поточних значень і його незначного зниження на готівковому ринку. Безготівковий долар буде торгуватися через тиждень близько 26,1 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 25,8/26,1 грн”, – прогнозує Іосуб.

У той же час виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко більш песимістичний у своїх оцінках. Якщо долар буде зміцнюватися щодо основних світових валют, то Федеральна резервна система США збільшить ставку. Як тільки ставка збільшитися, почнеться активніше перетікання капіталу з усіх ринків, а в Україні можна буде очікувати девальвації гривні, розповів економіст в ефірі ObozTV.

Найбільш сприятливий для купівлі валюти час – літо. Причому валюту краще купувати в кінці місяця. В цей час долари продають для розрахунків, тому пропозиція збільшується. Сезонне зміцнення гривні влітку триває вже кілька років і традиційно закінчується в кінці серпня.

Щоб загладити можливі непередбачені коливання, експерти радять купувати долари “траншами” з кожної зарплати. Краще робити це в кінці місяця. Якщо потрібно продавати валюту, найбільш “сильний бакс” можна очікувати восени. З початком опалювального сезону імпорт зростає, експортні виручки скорочуються, ростуть витрати на обслуговування і погашення зовнішніх позик.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...