facebook

Церковний скандал: на іконі в одному із храмів Львівщини прихожани розгледіли Путіна

Днями у Facebook відомий львовознавець та екскурсовод Петро Радковець опублікував фото ікони, на якій зображений святий, наче дві краплі схожий на президента країни-агресора Путіна. Знайшов цей витвір мистецтва пан Радковець у каплиці в Підгірцях.

«По моєму це скандал. Це каплиця в Підгірцях, навпроти замку. Я здогадуюсь, як воно туди потрапило. Але хто мені дасть відповідь, чому воно досі там?», – запитує Петро Радковець.

Користувачі соцмережі почали активно обговорювати, хто ж насправді зображений на іконі. Одні бачать у ньому дійсно Володимира Путіна, інші – різних святих.

– Бачу, що якісь такі мінімальні схожі риси, можливо, є. Співпадіння, але просто дрібненькі – ніс, худорляве лице. Це не дуже аж так Путін, – переконує туристка Тетяна Мигаль, йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

– Я теж подумав про це, але не був впевнений. Риси доволі схожі, зокрема форма обличчя і погляд, – каже турист Руслан Мельничук.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Натомість настоятель храму каже, що не вперше у ликах святих люди помічають обличчя сучасників.

– Я пригадую спілкування під час Революції гідності, тоді хтось приходив і вбачав у тому чи іншому лиці наших українських святих того чи іншого політика, але це швидше така асоціація, – пояснює настоятель храму отець Тарас Цьоба. – А на цій іконі зображені 28 мучеників, яких сплюндрувала репресійна машина НКВС за віру в Бога та українськомовні богослужіння. І лики святих змальовані саме з їхніх портретів. Це єпископи, священики, які за радянської влади були репресовані, вбиті або замучені. Коли приїжджав святий отець до Львова, то він їх беатифікував, проголосив святими.

Путін образу ніяк не стосується, додають релігієзнавці. Імена усіх зображених на іконі – відомі. Але хто саме і де – лише здогадуються.

– Риси обличчя можуть нагадувати отця Омеляна Ковча. Це дуже відомий святий, відомий на весь світ. Його ікони можна побачити в дуже багатьох місцях. Це людина, яка віддала своє життя у концтаборі Майданик, можливо, це Слизюк, – каже релігієзнавець Анатолій Бабинський.

Тим часом, настоятель храму, аби уникнути скандальних асоціацій, хоче розмістити у церкві стенд зі світлинами святих та їхньою біографією.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...