facebook

“Не менше, ніж на 40%”: Стало відомо, коли злетить ціна на газ для українців

Українців готують до нових космічних платіжок за комуналку. З осені газ для населення може різко подорожчати. Як прогнозує голова Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк, ціни на нього злетять відразу на 70%.

“Зараз перегляд ціни на газ означає плюс 65-70%”, – підрахував Вовк.

Про те, що газ для населення дорожчатиме і стабільні тарифи це тільки питання часу, експерти попереджали і раніше. НАК “Нафтогаз” наполягав на перегляді цін ще в жовтні минулого року, а в нинішньому квітні він запропонував Кабіну свій варіант підвищення тарифів, де закладено плюс 60-65% до нинішньої ціни.

На поступовому “вирівнюванні” вартості газу для населення і промисловості наполягає і МВФ. “Якщо газ подорожчає на 65-70%, це тут же потягне за собою тарифи на гарячу воду і опалення. Згодом напевно подорожчає і електрика. Буде загальний колапс, тому що платити такі суми за комуналку більшість українських сімей просто не зможе”, – прогнозує експерт в сфері енергетики Валентин Землянський, пише Страна.

Чому газ повинен подорожчати?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Насправді головним ініціатором подорожчання газу в свій час став Кабмін, а ідейним натхненником – МВФ. У березні 2017 року видав постанову №187, якою прописав нову формулу на газ для населення і підприємств теплокомуненерго, яку експерти тут же охрестили формулою “Дюссельдорф плюс”.

Відповідно до неї, вартість газу повинна вираховуватися таким чином: ціна на біржі, ціна за вхід в українську ГТС і транспортування плюс податки. Тобто фактично тариф на газ для населення запропонували встановлювати за імпортним паритетом. Прив’язка цін на газ всередині України для всіх категорій споживачів до вартості його імпорту була одним із зобов’язань, які взяв на себе український уряд перед МВФ.

“Власне, на виконанні цієї постанови Кабміну і наполягає МВФ, погрожуючи в разі відмови позбавити нас чергового кредитного траншу”, – зазначає співголова Фонду економічних стратегій Дмитро Марунич. Але потім, склавши всі складові цієї формули, в уряді зрозуміли, що тариф виходить явно непідйомним для більшості українців. Тому скандальну постанову відклали спочатку до жовтня 2017 року, пізніше – до закінчення опалювального сезону 2017-2018 років. А потім і зовсім в уряді стали натякати, що до виборів в 2019 році дуже не хочуть дратувати населення.

З тих пір, однак, положення тільки погіршилося. По-перше, МВФ кілька разів чітко повторив, що приведення цін на газ для населення до імпортного паритету залишається одним з двох головних умов продовження кредитування (другим є антикорупційний суд). По-друге, значно зросла “ціна питання”. Так, обговорюючи можливе підвищення до рівня імпортного паритету в минулому жовтні, експерти говорили про підвищення ціни на газ на 20%. Але тепер, як видно, з’явилися вже зовсім інші цифри – плюс 65-70%. Звідки така величезна різниця? Все просто: світові ціни на газ поповзли вгору слідом за нафтою, – пояснив “Стране” Валентин Землянський.

“Котирування довго стояли, але коли нафта наблизилася до 80 доларів за барель – теж рушили. Якщо в квітні газ коштував у перерахунку на гривню 9,6 тис. грн за тисячу кубометрів, то станом на 22 травня – вже 10,4 тис. грн. Тобто, якщо порахувати за формулою “Дюссельдорф плюс”, виходить, що газ для населення має коштувати взагалі більше 13 тис. грн замість сьогоднішніх 7 тис. грн за 1 тис. куб. м”, – говорить Землянський.

І така ціна – за нинішнім курсом долара, який, як прогнозують експерти, вже з осені піде в ріст. Якщо співпадуть два фактори – продовжиться збільшення світових цін на газ (є прогнози, що до початку наступного опалювального сезону він буде коштувати $450/тис. куб. м проти сьогоднішніх $410) і знеціниться гривня – тариф на газ для українців стане взагалі “золотим” – до 15 тис. грн за тисячу кубів і більше. “Нафтогаз” у своїй презентації для уряду, яку він висунув у квітні цього року, пропонує поки зупинитися на якомусь усередненому варіанті. Зокрема, ввести поняття соціальної норми споживання (на 15% скоротити нинішні норми в 3,3 куб. м на людину на місяць, якщо є централізоване гаряче водопостачання, і 5,4 куб. м – якщо його немає), в рамках якої рахувати газ за теперішнім тарифом, а все що зверху – дорожче. Так, пропонувалося ввести тариф за “зайвий” газ з червня цього року на рівні 10,99 тис. грн (тобто підвищення на 58%), а з жовтня – 11,47 тис. грн (плюс 65% до нинішньої ціни).

Втім, навіть у такій “полегшеній” версії газ виходить занадто дорогим для населення. До того ж її розкритикував МВФ. Глава НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв в інтерв’ю “5 каналу” сказав, що ціни на газ для населення можуть зменшитися, але тільки якщо держава буде збільшувати внутрішній видобуток. Поки, щоправда, цього не спостерігається.

Скільки доведеться платити за комуналку

Якщо газ все ж подорожчає на 70%, українцям варто готуватися до непідйомних платіжок. “У тарифі на опалення і гарячу воду вартість газу – це 80%. Тому і тепло, і гаряча вода рекордно подорожчають”, – попереджає Дмитро Марунич. За підрахунками Землянського, може йтися про зростання тарифів приблизно на 50%.

“Добре виростуть – не менш, ніж на 40%”, – підрахував і голова правління громадської організації “Спілка власників житла України” і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Тобто, якщо зараз тариф на опалення в Києві становить 1,34 тис. грн/1 Гкал (або 31,33 грн / кв. м для будинків без лічильників), то, з урахуванням нової ціни на газ, він може підскочити до 2 тис. грн/1 Гкал (або близько 47 грн/кв. м). Виходить, що якщо зараз опалення середньостатистичної квартири в Києві площею 50 кв. м коштує близько 1,6 тис. грн на місяць, то в наступному опалювальному сезоні доведеться платити вже близько 2,4 тис. грн.

Те ж саме з гарячою водою. З нинішнього тарифу в 80,6 грн за кубометр ціна може підскочити майже до 121 грн. І це тільки те, що на поверхні. Поки незрозуміло, як відреагують постачальники холодної води і електрики, але в тому, що ті теж проситимуть НКРЕ переглянути їм тарифи, Землянський не сумнівається. В результаті стандартна двушка, на яку зараз приходить платіжка близько 3 тис. грн на місяць, ризикує подорожчати до 4,5-5 тис. грн.

У такій ситуації субсидії потребуватиме вже не половина українських домогосподарств, як зараз, а як мінімум 70%. А запланована в бюджеті на цей рік на субсидії сума в 71 млрд грн загрожує трансформуватися в 100 млрд грн”, – говорить Землянський. Він також прогнозує, що українці, яких залишать наодинці з рекордними тарифами, просто перестануть платити, що лише посилить кризу на енергоринку. Втім, у новому законі про житлово-комунальні послуги передбачено повернення з 2019 року пені на прострочені платіжки за комуналку.

Так що українцям почнуть нараховувати величезні штрафи, – не виключають експерти. Чи може газ не дорожчатиме? Валентин Землянський пояснив “Стране”: нинішня істерія навколо цін на газ, які, нібито повинні вирости, насправді надумана. “Більше того, є можливість істотно знизити ціни на газ. Джерело не нове – газ внутрішнього видобутку. Цього року” Укргазвидобування “обіцяє 16 млрд кубів газу, а на потреби населення і підприємств теплокомуненерго потрібно 17 млрд. Тобто за світовими цінами потрібно докупити всього 1 млрд куб. м. При цьому ціна газу внутрішнього видобутку – 2,5-2,7 тис. грн.

Припустимо, якщо “розбавити” наш газ імпортним, вийде 3 тис. грн/куб. м. Але це явно не нинішні майже 7 тис. грн”, – підрахував Землянський. Експерти кажуть, що подібний варіант у Кабміні обговорювався. Вийти на ціну в 5 тис. грн/тис. куб. м. пропонувалося, “відсунувши” “Нафтогаз”, через який зараз продається газ компанії “Укргазвидобування” (вона повинна безпосередньо поставляти його облгазам).

Втім, чи є майбутнє у такої схеми, враховуючи явну незацікавленість у ній “Нафтогазу” і його лобістські можливості в найближчому оточенні президента Порошенка, – велике питання. “Зрозуміло, що одномоментно підвищити ціни на газ на 70% напередодні виборів – це електоральна смерть для влади. І економічна смерть для країни”, – говорить Землянський.

“За інсайдерською інформацією, 30 травня питання підвищення цін на газ буде розглядатися на засіданні Кабміну. ​​І, швидше за все, його відкладуть ще на три місяці. А потім будуть політичні торги, і як вони вирішаться – поки неясно”, – підсумував керівник спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. Але ось із промисловістю влади вирішили не церемонитися – ціни на газ для неї виростуть вже з 1 червня приблизно на 7% (до 11,5 тис. грн/тис. куб. м). Зрозуміло, що нові тарифи тут же позначаться на всіх роздрібних цінах, але це вже зовсім інша історія.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...