facebook

Скандальний закон про похорон: Які нововведення придумали для українців

Рада має намір змінити норми КПК щодо експертизи причин смерті.

Положення, які планують відмінити, парламент ухвалив разом зі змінами до процесуальних кодексів

Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 8116 щодо підстав проведення експертизи. За з третього разу проголосували 235 народних депутатів.

Що змінить документ, описав нардеп від “Народного фронту”, секретар комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко.

“Зараз по кожній експертизі слідчий повинен звертатися до суду, а не прямо до експерта, як це було раніше. Це призводить до того, що, наприклад, якщо загинула людина і є ознаки того, що вона загинула насильницьким шляхом, раніше слідчий міг звернутися до експерта в той же день, а той наступного дня дати свою експертизу. Сьогодні слідчі звертаються до судді, це займає 5-7 днів. Тіло людини, яке хочуть поховати рідні, перебуває у моргу, який не завжди обладнано для цього”, – сказав Геращенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З голосу внесли поправку, яку озвучила нардеп від РПЛ, представник того ж комітету Тетяна Юзькова: “Ми пропонуємо у ст. 243 КПК у ч. 3 виключити останній пункт, який визначає обов’язковість призначення судово-медичної експертизи при встановленні причин смерті. Ми проголосуємо за це. У такому випадку ми вирішимо питання щодо встановлення і термінів проведення судово-медичної експертизи трупів”.

Нагадаємо, це не перший випадок, коли депутати змушені відміняти норми, ухвалені разом зі змінами до процесуальних кодексів, – закон № 2147-VIII, який називали одним з найбільших законів Ради, адже в ньому було понад 700 сторінок. Депутати розглядали тисячі поправок до нього кілька тижнів, але перед голосуванням так само вносили поправки з голосу. Найбільш скандальними стали поправки нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...