facebook

Львівська обласна рада хоче вигнати учнів інтернату на вулицю

Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації розробив проект рішення щодо перепрофілювання комунальних закладів загальної середньої освіти Львівської обласної ради (ЛОР). Згідно з цим законопроектом дітей, що навчаються у одній із шкіл-інтернатів, а саме “Винниківської Санаторної школи-інтернат”, виганяють на вулицю.

 

Тому небайдужі і батьки учнів звернулися до депутатів Львівської Обласної ради з листом-проханням не виганяти дітей на вулицю. Текст цього звернення було опубліковано на фейсбук-сторінці цієї школи.

“Ми, батьки та небайдужі громадяни разом із колективом школи-інтернату хочемо донести до депутатів Львівської обласної ради своє бачення ситуації, бо прагнемо бути для наших дітей прикладом послідовності, принциповості, конструктивності, тому сподіваємося на діалог і сприйняття нашої позиції, спрямованої на збереження та розвиток тих позитивних досягнень ВЗСШІ, що здобувалися роками для нас, теперішніх, для наших дітей, для нашого майбутнього.

Отож:
Школа – педагогічна база

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Основна мета реформи сучасної школи, в нашому розумінні, полягає насамперед у вихованні щасливої й успішної людини.

Завдяки директорові Лілії Свистович ВЗСШІ інтегрована у європейський освітній простір (країни-партнери: Польща, Словаччина, Грузія, Нідерланди, Чехія, Литва, Естонія, США).

Педагоги школи постійно підвищують свій професійний рівень та охоче діляться своїми напрацюваннями. Тренінги, семінари, круглі столи за участі відомих тренерів у галузі освіти (В. Громовий, О. Авраменко, С. Чумаченко, М. Крикунов, Ене-Сільвія Сарв, Ірена Пранскевічуте, тренери з Нідерландів – Нік ван Гемерен та Генк Бонс, тренери з Польщі – Е. Нога, А. Олейнік, М. Кавецкі, М. Павелкевич ), багаторічна і щоденна діяльність всієї шкільної команди дали можливість сформувати потужний висококваліфікований педагогічний колектив.
Численні заходи (зокрема міжнародні гранти, різноманітні тематичні проекти) як на рівні школи, так і на рівні територіальної громади міста, області, країни дали змогу створити успішну модель освіти, яку сьогодні запроваджено у нашій школі, яка заслуговує на впровадження в інших навчальних закладах України.

Основні засади реформування галузі, закладені в Законі України «Про освіту», вже давно застосовуються в нашій школі, втілюються в життя. Слід відзначити, що це справжня освітня революція, де діти є активними учасниками освітнього процесу!

І це не хаотичний рух, а чітка стратегія розвитку закладу, для успішного фінішу якої потрібно ще один крок (принаймні 1-2 роки для перехідного періоду)!

Соціальний елемент
Памʼятаймо, що в центрі всіх змін і реформ знаходяться ДІТИ!

Бідність родин, складні життєві обставини, недостатність на місцевому рівні послуг з підтримки дітей та сімей з дітьми зумовлюють дитячу бездоглядність, призводять до соціального сирітства. Це може бути компенсовано збереженням в перехідному періоді певних позитивних елементів навчальних закладів, наприклад, пансіонів.

Перепрофілювання ВСШІ передбачає навчання 5-11 класів. Враховуючи сьогоднішній контингент школи, відсутність пансіону і харчування в майбутньому буде критичною для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з важкими життєвими обставинами, дітей внутрішньо переміщених осіб, дітей з інвалідністю.

Конструктивним в цій ситуації було б часткове фінансування, як пансіону, так і харчування за кошт державного бюджету (обласного) на перехідний період і на перспективу, у випадку створення в кінцевому варіанті наукового ліцею обласного, а можливо і всеукраїнського. Це буде сприяти соціальній меті та стане ґрунтовною підтримкою для обдарованих дітей з інших регіонів, які будуть мати змогу перебувати тут у період навчання.

Проблематика
Хочемо звернути увагу на проблематику, яка виникає в цій ситуації і, як наслідок, завдасть непоправної шкоди – знищення вже напрацьованої успішної освітньої моделі.

Проблематичним є, зокрема, відсутність затвердженого положення про ліцей, тому неможливо сформувати бюджетні видатки на новий навчальний рік, створення навчальної програми. Як наслідок, це може призвести до зриву 2018-2019 навчального року.
Варто зазначити, що обґрунтовану стурбованість викликає прогнозована переповненість початкових класів у школах м. Винник у той час, коли існуюча база ВЗСШІ дозволяє створити комфортні умови для їх навчання.
Конструктив

Високо оцінюємо конструктивну позицію керівника департаменту освіти і науки ЛОДА Л.С. Мандзій, авторитетно висловлену нею в процесі нашого діалогу, зокрема щодо збереження початкової школи (2-4 існуючих класів) на перехідний період, збереження учнівського контингенту, педагогічного колективу, керівного складу. Це є принциповим! А також категорично наполягаємо на призначенні керівником ліцею визнаного лідера та авторитета серед дітей та педагогів Свистович Лілії Євгеніївни.

Мізерний період, який наразі передбачений проектом рішення (3 літніх місяці), є занадто коротким і недостатнім для підготовки навчальних планів, змін в установчих документах (що потягне складності у фінансуванні), додаткового оснащення профільних класів, створення відповідного психологічного клімату.

Це є по суті деструктивним і йде врозріз із періодом реформування, встановленим законодавчо (до 2027 року).

Оптимальним рішенням щодо перепрофілювання школи, на нашу думку, має бути запровадження річного перехідного періоду і перенесення початку роботи перепрофільованого закладу на вересень 2019 року, що буде найменш травматичним як для дітей, так і для батьків і колективу педагогів з можливістю мінімізації видатків за рахунок зменшення кількості інтернованих дітей.

Засвідчуємо при цьому нашу готовність як до активного відстоювання інтересів школи, так і до плідного конструктивного діалогу. Ми зовсім не проти деінституалізації, адже працюємо над створенням нового закладу, в який ми хотіли б реформуватись: ІННОВАЦІЙНИЙ ЛІЦЕЙ ЦІННІСНО-ОРІЕНТОВАНОГО ВИХОВАННЯ повного дня з консультативним пунктом та пансіоном.

Для того, щоб таку мрію втілити в життя, нам потрібен час (1-2 роки), а нам його не дають. Тож просимо дати нам цей час!!!

І, які б не були великі реформи, вони не повинні зранити Маленьку Людину. Так хочеться, щоб, як говорив В. Сухомлинський: “змалку у свідомість наших дітей входила думка про те, що наша країна наймогутніша, найпрекрасніша, найщасливіша на світі”.

Найкраща інвестиція – це інвестиція в нове покоління, яке все таки збудує НОВУ УКРАЇНУ!!!

Цей лист висловлює узгоджену, консолідовану позицію батьків, небайдужих громадян та колективу школи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...