facebook

Від 340 до 3400 грн: як в Україні хочуть змінити правила реєстрації місця проживання і чим це загрожує

Громадянам будуть вірити на слово про місце проживання і скасують штамп в паспорті. Але збільшать штраф за неправдиву інформацію.

 

“Прописку” в Україні скасували ще 2003 році. Тоді намагалися відійти від радянської спадщини контролю за громадянами. Її замінили реєстрацією місця проживання. Але за фактом модель залишилася старою – потрібно йти в паспортний стіл з доказами свого місця перебування: довідкою про склад сім’ї, документами на житло, паспортом і так далі.

Тільки в 2016 році функцію реєстрації місця проживання забрали у міграційної служби і передали місцевим органам влади і Центрам надання адміністративних послуг (ЦНАП, або ЦНАП на українському). А в минулому році скасували будинкові книги.

Тепер реєстрацію місця проживання хочуть зробити простіше: онлайн і без документів. Але посилити штрафи і перевірки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації.Орендодавці не хочуть реєструвати у себе чужих людей, це складно. Зараз для отримання прописки потрібно подати заяву, довідку про склад сім’ї, паспорт або свідоцтво про народження, військовий квиток чоловікам, і заплатити адміністративний збір у 32 грн. Потрібно ще й довести своє право на реєстрацію документами на житло або договором оренди.

Перевіряти реєстрацію можуть органи місцевої влади і співробітники центру надання адміністративних послуг. Але через маленькі штрафи чиновники не ходять по квартирах і офісах з метою знайти українця без прописки.

Нові перевірки і штрафи
Але якщо не відповісти на опитувальник після двох звернень, реєстрацію можуть призупинити або зняти. Крім того, за запитом школи можуть перевірити місце реєстрації учнів.

Штрафи посилять. За проживання не за місцем прописки покарання не буде. Але якщо людина вкаже неправдиву інформацію, їй доведеться заплатити 1700 гривень. За повторне порушення передбачено покарання у 3400 грн.

Якщо не зареєструватися більш ніж через 90 днів після виписки, штраф складе 340-680 грн. За повторне порушення – 850-1700 грн.

Чи варто побоюватися орендодавцям

Реєстрація за місцем проживання не означає, що людина претендує на житло. І не означає, що вона живе в будинку законно чи має право вселитися. Воно дає право громадянину голосувати на виборах, віддати дитину в школу поруч з будинком і користуватися іншими державними послугами.

Прописка в квартирі або будинку дитини теж не означає, що її неможливо буде виписати. Діти знімаються з реєстрації автоматично з батьками, незалежно від їх бажання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...