facebook

Замітають сліди? Один із головних речових доказів у справі “рюкзаків Авакова” – знищили

Прихована камера, яка зафіксувала переговори в кабінеті екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря щодо закупівлі рюкзаків для Нацгвардії, була знищена як речовий доказ в рамках іншої справи, передає Корупція.Інфо

Відповідну постанову про знищення речових доказів, серед яких була і камера з кабінету Чеботаря, було винесено Бориспільським міськрайонним судом в липні 2017 року, встановили журналісти програми “Схеми”.

Рішення було прийнято після вироку по іншій справі про розкрадання піску з балансу Міністерства внутрішніх справ за участю директора ДП “Спецсервіс” Василя Петровського.

Відзначається, що в листопаді 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро звернулися до суду з листом, в якому вказали, що камера може бути речовим доказом і у справі про закупівлю рюкзаків для Нацгвардії.

Пристрій зафіксував розмови не тільки про розкрадання піску, але і в тому числі, про закупівлю рюкзаків в обхід законної тендерної процедури за участю сина Авакова.

Суддя звернувся до Нацполіціі з проханням не знищувати це доказ, щоб визначити чи був факт можливого монтажу записів в кабінеті Чеботаря. Але, як повідомили авторам розслідування власні джерела, спеціальна комісія знищила докази ще влітку 2017 року, до звернення НАБУ до суду.

Журналісти встановили, що ініціатором подання клопотання про знищення всіх речових доказів у справі про розкрадання піску, ймовірно, був адвокат, який раніше захищав Петровського, а тепер представляє інтереси Сергія Чеботаря – Ігор Юдін.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Глава Бориспільського міськрайонного суду Сергій Вознюк, який прийняв рішення про знищення всіх речових доказів, зокрема, відеотехніку, пояснив, що на момент прийняття рішення не знав, що це саме та відеокамера, на яку також були записані розмови про “рюкзаки Авакова”. Також він зазначив, що прокурор переконував, що ці речові докази використовуються лише в межах провадження по розкраданню піску.

При цьому адвокат Авакова-молодшого Андрій Федур в коментарі журналістам заявив, що ніякої камери в матеріалах справи не було, а відповідно і “знищення не може бути”.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ці записи не є єдиним доказом у справі і, на його думку, інших доказів достатньо для того, щоб справа передати в суд і слухати по суті.

Як повідомляв “Обозреватель”, в 2015 році в мережі з’явився відеозапис, на якому людина, схожа на сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, домовляється з нібито заступником міністра Сергієм Чеботарем про постачання рюкзаків для підрозділів МВС ще до проведення тендеру.

31 жовтня 2017 року НАБУ провело обшуки у Олександра Авакова. Його підозрювали в співучасті в розтраті понад 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для потреб МВС. 1 листопада суд відпустив Авакова під особисте зобов’язання.

Слідством було встановлено, що закупівельна ціна рюкзаків, яка значилася в договорі, 2900 гривень, але реальна їх вартість становила 500 гривень. Частина рюкзаків була пошита в тюрмі, і їх собівартість складає близько 100 грн.

Крім Авакова-молодшого по даній справі були затримані його бізнес-партнер Володимир Литвин і екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар.

1 листопада 2017 року суд відпустив усіх фігурантів справи під особисте зобов’язання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...