facebook

Уляна Супрун розповіла що робити, якщо у лікaрнях вимагають благодійні внески

Українці вже давно звикли, що за багато послуг у поліклініках та лікaрнях доводиться платити фіксовані благодійні внески.

Чи законні благодійні внески, у “Сніданку з 1+1” розповіла Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я.

“Ми змінюємо систему саме через благодійні внески. У лікaрнях шукають законні способи вимагати хабарі. Внески не можна примусово вимагати від людей. Благодійність – це від сeрця”, – каже Уляна Супрун.

Благодійні організації при медичних закладах – це законно. Благодійні організації при лікaрнях – це вимога від МОЗу. Лікaрні мають публічно виставити на що ідуть ті кошти. Організації отримують до 20% свого доходу на адміністрацію закладу.

“Якщо без благодійного внеску відмовляються обслуговувати, треба іти до головного лікаря та говорити, що благодійний внесок – це має бути добровільно. Якщо лікар не погоджується, то можна іти вище – до Департаменту охорони здоров`я. Якщо там не чують, ідіть на прийом в МОЗ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Єдиний спосіб, яким ми можемо це зараз вирішувати – це через правоохоронні органи. Подати скаргу в поліцію, що вони вимагають благодійний внесок. Це незаконно”. – каже Супрун.

За даними МОЗ, майже у кожному закладі охорони здоров’я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платили до нього внески.

Обсяги благодійних пожертв – сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

Нагадаємо, заклади охорони здоров’я зобов’язані звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб з 1 січня 2018 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...