facebook

Як зміниться український авторинок після зниження акцизів на б/у автомобілі

Провідні оператори поділилися своїм баченням найближчого майбутнього вітчизняного автомобільного ринку. А також – думками про те, чому ринок продовжує рости, скільки це буде тривати і як на продажі нових авто вплине закон №3251 .

Незважаючи на перспективи вступу в силу Закону про зниження акцизів на імпорт б/у авто, ринок в червні не тільки не завмер, а навіть зріс на 40%. Таке враження, що старі і нові авто живуть в паралельних світах, які ніяк один на одного не впливають.

avtorynok358095

Як повідомив заступник голови правління АТ Корпорація “УкрАвто” Вахтанг Васадзе, враховуючи стабільні продажі нових автомобілів в травні-червні, в період активної PR-кампанії нової законодавчої ініціативи, а також остаточну редакцію тексту прийнятого закону, вважаю, що підписаний Президентом Законопроект №3251 надасть незначний вплив на обсяги ринку нових автомобілів.

З такою оцінкою не згодна глава правління “Рено Україна” Яна Міненко. Зокрема, вона повідомила, що ринок в червні виявився нижче її очікувань. Так до травня він щомісяця зростав приблизно на 50% до минулого року, а в червні виріс тільки на 40%. Тобто – динаміка позитивна до минулого року, але темп знизився. Приватні клієнти причаїлися, і їх частка в продажах впала, в той час як юридичні особи продовжували купувати авто. Трафік в салонах в червні був навіть нижче за рівень травня, чого не траплялося в попередні роки. Все це підтверджує негативний вплив Закону №3251 на ринок нових авто.

Дуже схоже оцінює ситуацію генеральний директор компанії “Єврокар” Марина Яковлєва. Зокрема, вона вважає, що насправді, ринок уповільнює своє зростання: якщо за підсумками п’яти місяців динаміка зростання ринку склала 56%, то за підсумками шести місяців – 52%. Безумовно, наявність подібного закону і очікування його підписання вплинули на споживчу поведінку, хоча коментарі багатьох експертів спростовують міф про те, що імпортуються б/у машини стануть істотно дешевше б/у автомобілів на внутрішньому ринку. Звичайно, за умови, що ці б/у машини будуть імпортуватися за всіма правилами, передбаченими в Законі, а не за сірими схемами. Насправді, зростання ринку зараз істотно підтримують корпоративні закупівлі. І це підтверджує структура продажів лідерів ринку за категоріями клієнтів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Практично кардинально протилежну думку висловив генеральний директор компанії “АВТ “Баварія” Олександр Тимофєєв. На його думку, зростання продажів нових авто пов’язаний з тим, що починає зароджуватися абсолютно нова економіка, яка не була властива досі Україні: будуються заводи, налагоджуються виробництва, які є комплектуючими для європейських промислових підприємств. Оскільки ринок праці в нашій країні досить дешевий, тут розміщуються заводи, на яких легко налагодити виробництво. Розпочинається активна торгівля продукцією сільськогосподарського сектора економіки, що в свою чергу генерує зростання середнього класу, який може дозволити собі придбати нові автомобілі.

Комерційний директор ТОВ “Хюндай Мотор Україна” Геннадій Четверухін повідомив, що для зростання ринку сьогодні існує кілька причин. Зокрема, трохи стабілізувалася ситуація в країні. Знизився і зафіксувався курс валют, а ціни на автомобілі помітно зменшилися, порівняно з 2015 роком. Імпортери оновили модельні ряди, оживляючи і підтримуючи попит активними рекламними компаніями і щедрішими акційними пропозиціями. Разом з тим, у людей, як і раніше, залишилося бажання придбати автомобіль.

Що стосується Закону №3251, то перша його редакція і фінальна версія сильно відрізняються один від одного. Важливо, що автомобілі дійсно стануть трохи дешевше, однак купити їх даром і за спрощеною схемою не вийде, зазначив пан Четверухін.

Генеральний директор компанії “АвтоКапітал” Ярослав Пригара повідомив, що на його думку, зростання ринку пов’язаний з високим відкладеним попитом, а також – з першими ознаками економічної стабілізації, що дозволяє покупцям задуматися про покупку нових автомобілів. І в нинішньому вигляді Закон про зменшення акцизів в чинній редакції серйозно не вплине на динаміку ринку.

джерело http://tyachivnews.in.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...