facebook

Троє повішених та один із перерізаним горлом: Загадкові смерті сколихнули місто

Правозахисники наголошують, що смерті були неприродними.

Протягом квітня у СІЗО-1 у Сімферополі в анексованому Росією Криму сталися щонайменше чотири випадки смертей, коли затримані померли неприродно. Двоє із них були кримськими татарами.

“Імовірно, 6 квітня знайдені повішеними: Сервер Білялов, 69 років, і Олег Гончаров, 46 років. 12 квітня в штрафному ізоляторі (карцері) знайдений повішеним 23-річний Дмитро Шиповник. 13 квітня в камері номер 8, куди поміщають новоприбулих, у так званому карантині, з перерізаним горлом знайдений 39-річний Іслам Іскеров, доставлений до СІЗО Сімферополя з Джанкоя. Ці дані підтвердили кілька незалежних один від одного джерел”, – повідомляє Кримська правозахисна група.

Правозахисники наголошують, що точних причин смертей вони не знають. Одна з версій – самогубства. Проте це видається малоймовірним, адже один із них мав невдовзі вийти на волю. Інший повісився в карцері, де за ним мав бути ретельний нагляд. Ще один перебував у СІЗО через звинувачення у крадіжці, максимальне покарання за яку – два роки позбавлення волі, а мінімальне – штраф до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інформація про ці події відсутня на офіційних сайтах російських Слідчого комітету, Прокуратури, ФСВП.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Відсутність реакції з боку Слідчого комітету РФ і Прокуратури РФ на загрозу життю людей в місцях позбавлення волі показує не тільки небажання Росії дотримуватися міжнародних стандартів, а й нездатність російської окупаційної влади гарантувати людям, які перебувають під її заступництвом і наглядом, право на життя і повагу людської гідності”, – наголосили правозахисники.

Експерти Кримської правозахисної групи підкреслюють, що за міжнародними стандартами, окупуюча держава несе відповідальність за життя цивільних осіб, які перебувають під її заступництвом. А особливо – керівництво СІЗО.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...