facebook

“Погрожували відрізати дитині руку”: Як з українців “вибивають” борги

Рекет, погрози і гранати – такі сьогодні стосунки українців з колекторами. Останніх наймають банкіри, щоб стягнути борги зі злісних неплатників, передає Корупція.Інфо

Курс валют високий, ціни ростуть з кожним днем, а з грошима у простих українців все гірше і гірше. Люди все частіше беруть кредити, позики, розстрочки. На жаль, після цього нерідко приходять колектори.

Колектори погрожували викраденням дитини

Так сталося і в житті киянки Олександри і її рідних. Після одного дзвінка їх спокійне життя перетворилося на справжнє пекло, і тепер вони бояться виходити з дому.

У перший день по телефону погрожували самій Олександрі. Потім взялися за її дитину. Зламали сторінку в соцмережах, зробили скріншот, написали вульгарності і відправили розсилку 658 людям. Потім почали дзвонити до її восьмирічної доньки, погрожували викрасти дівчинку і відрізати руку. Це дуже сильно вдарило по психіці дитини. Причина цих жахливих розборок – нібито непогашений борг.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Трильйон гривень позики – за 2017 рік

Людей, до яких приходять з погрозами колектори, в Україні все більше. За оцінками експертів, за минулий рік в позику приватні і корпоративні клієнти взяли близько трильйона гривень, і це лише в офіційних установах. А скільки люди заборгували один одному, взагалі важко уявити. За оцінкою Євгена Невмержицького, економічного експерта, сума кредитів за останній рік збільшилася.

Позасудові розправи або просто рекет?

Відповідно до закону, повертати борги повинна Державна виконавча служба після відповідного рішення суду. Однак до суду найчастіше не доходить, і борги вибивають колектори.

Як пояснив директор департаменту Виконавчої служби Олексій Воробйов, колекторами можуть бути юристи або навіть не юристи, які здійснюють діяльність по стягненню боргів, але без суду і без надання їм від держави делегованих функцій примусу. Йдеться про позасудові розправи.

Чи законні дії колекторів?

За словами юриста Дмитра Головко, в Україні статус колекторів юридично не визначено, спеціального закону немає. Але це не зупиняє колекторів, їх кількість збільшується, і вони все частіше діють проти всіх правил.

Крім фінансової плати за свої послуги, колектори зазвичай претендують ще на 10% -30% від суми, яку вони вибили з боржника.

Але нерідко жертвами стають люди, які нікому нічого не винні, як Олександра і її сім’я. Жінка ніколи не брала кредитів. Їй і її дочки загрожують і знущаються через кредит, який взяв її дядько, з яким жінка кілька років не спілкується. Вона не підписувала ніяких документів, навіть не підтверджувала його особистість під час оформлення кредиту. Тобто ніякого відношення до боргу дядька Олександра не має.

Однак це мало цікавить колекторів. Вони, не розбираючись, вибивають з людей гроші за всяку ціну. Вони можуть ховатися під назвами «адвокатське бюро», «фінансова організація», «юридична допомога». А іноді все разом, ще й під одним юридичною адресою. При цьому говорити офіційно про своє нелегальному бізнесі колектори не вирішуються. В офіс часто не запрошують, а вважають за краще про все домовлятися на вулиці.

Журналістів, які за легендою мали невеликий бізнес, і їх партнери заборгували, співробітник однієї з колекторських контор переконував, що вони працюють виключно в правовому полі. Перевірять документи, підготують позов до суду. Також обіцяють повний супровід протягом усього процесу. Але колектор натякнув, що до суду, швидше за все, справа не дійде, а людина просто погасить борг після спілкування з ними.

Як колектори «домовляються» з боржниками?

Можливо, так і прийшли поговорити колектори з власниками квартири на київській Оболоні. У підсумку справа дійшла до кидання гранат. Це був вибух останньої надії, кажуть сусіди. Мовляв, мирних і спокійних людей колектори довели до того, що господар квартири кинув гранату під ноги тим, хто викидав його сім’ю з кредитної квартири. Подробиці цієї справи вивчають органи.

А влада що?

Поки прості українці воюють з колекторами, останні продовжують залишатися поза законом. В Україні працює Державна виконавча служба. Додатково створюється Інститут приватних виконавців. А поки що свавілля так званих «виконавців» влада ніби не помічає. В результаті безкарність колекторів дозволяє їм погрожувати розправою, а залякані українці боятися звертатися в поліцію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...