facebook

Слід поводитися бережно і з повагою: Куди подіти шкаралупи зі свячених яєць

Усі ми чудово знаємо, що зі свяченими речами слід поводитися бережно і з повагою. Але чи стосуються такі канони і пасхальних яєць, а точніше шкаралуп з них?

У книзі Юліана Катрія «Пізнай свій обряд» йдеться, що колись шкаралупу зі свячених яєць не вики­дали на сміття, а закопували або в городі, або на полі, щоб і землі дати свяченого. Подекуди в Галичині шкаралупи зі свячених яєць кидали на стріху хати.

Сучасні священники радять спалити шкаралупи. Ось що пишуть про це на одному із сайтів УГКЦ:

“Ікони та інші речі, котрі свого часу використовувалися при богослужінні, а пізніше, з огляду на їх ветхість, цілковито і безповоротно втратили свою функціональну цінність, найкраще віднести до найближчого до Вас храму, де, як це було колись у звичаї, священик зможе помістити їх у відповідне, спеціально призначене для таких потреб місце під престолом або ж десакралізувати їх шляхом спалювання.

Освячені віночки, лозу, зілля та інші подібні речі, котрі благословляємо у відповідні свята нашого церковного року (шкаралупи від яєць теж до таких відносяться) і приносимо до наших домівок для їх прикраси чи приоздоби, більшої торжественності самого святкування та сакралізації нашого життєвого простору або ж з метою використання у фітотерапевтичних та косметологічних цілях, у випадку невідповідності їхнього стану подальшому успішному використанню за призначенням, слід з побожністю розібрати на окремі складові та благоговійно спалити дотла, ретельно пропаливши їх на жарі окремого багаття.”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зберігати шкаралупи від свячених яєць православні священники також не радять.

“Шкаралупа після освяти не стає святинею. Так само, як скатертини і кошики, в яких приносили продукти для посвяти. Тому, без сумніву, шкаралупу від пасхальних яєць варто оцінювати як звичайну «упаковку». Але якщо хтось з віруючих все-таки має сумніви і не хоче залишки освячених продуктів викидати в смітник, варто дочекатись, коли зійде сніг, після чого винести шкаралупу та крихти від пасок в ліс. Також їх можна спалити.” – пишуть на сайті womanbook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...