facebook

Цікаві факти про Великдень

Великодній кошик, нічне чування на службі в церкві, зворушливе море свічок і радісні слова «Христос Воскрес!» Це прикмети світлого свята Пасхи у нас, в Україні. А як відзначають Великдень в інших країнах світу?

ГРЕЦІЯ. Жителі цієї країни, з якої до нас прийшло православ’я, також ходять на нічну святкову службу до церкви. Але опівночі вітають один одного не словами «Христос Воскрес», а «Христос анесте», що в принципі означає одне й те саме. До речі, якщо вам буде цікаво: у багатьох українських храмах на Великдень можна почути святкову молитву на грецькій мові. Святковий стіл: пофарбовані в червоний колір яйця, суп магріца і смажений на рожні баранчик.

ПОЛЬЩА. Наші найближчі сусіди відзначають свято два дні: в перший, зрозуміло, служба в церкві і святкове застілля. А в другій поляки зазвичай поливають один одного водою, бажаючи здоров’я і успіху. До речі, подібний звичай існує до цих пір і в деяких регіонах України, у нас він називається «Поливаний понеділок». Святковий стіл: паска, ковбаси, м’ясо, крашанки і хрін.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ. Великодні свята особливо люблять в Англії діти. Адже в цей період закриваються школи на 2 тижні. І можна не тільки піти з батьками на пасхальну службу, а й взяти участь у пошуку шоколадних яєць, які дорослі ховають в саду. Справа в тому, що в Англії не прийнято фарбувати яйця, їх замінюють шоколадними сувенірами. Святковий стіл: традиційною стравою у англійців в цей день є торт, який печеться з використанням фруктів, родзинок, цукатів, мигдалю.

ФРАНЦІЯ. У цій країні, так само як і в Англії, діти полюють за шоколадними яйцями. А батьки на Великдень крім церковної служби ще й беруть участь в змагання з ловлі сирих яєць. Святковий стіл: французи навіть на Великдень не обходяться без великої сирної тарілки. А також на застілля готується запечений баранчик.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ІТАЛІЯ. Темпераментні італійці на Великдень зазвичай влаштовують святкові ходи, з використанням фігури Ісуса Христа і пальмових гілок. Святковий стіл: засмажений баранчик, сирні паски, крашанки і неаполітанський пиріг.

НІМЕЧЧИНА. Великодні ярмарки і прикрашання будинків, вулиць з використанням крашанок – це ознака наближення Великодня в Німеччині. Також тут прийнято на свято дарувати шоколадних зайців. Святковий стіл: смажене ягня або баранина, приготована у вигляді торта. А також неодмінно повинен бути пасхальний пиріг у вигляді «коси».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...