facebook

Топ-7 міфів про здоров’я за версією Супрун

До в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун можна ставитися по-різному. Вони розвінчують міфи про здоров’я, які сидять у наших головах ще з часів Радянського Союзу і не мають нічого спільного з реальністю. Від флюорографії до проби Манту.

 

Не їсти після 18
Усі ми з дитинства знаємо, що їсти після 18-ї шкідливо. Однак, цей міф не відповідає правді. Варто не їсти за 3 години до сну. А оскільки сучасні люди рідко лягають о 21, не їсти після 18 не лише не корисно, але й шкідливо. Коли ви голодні і втамовуєте голод, метаболізм сповільнюється і в підсумку ви наберете зайві кілограми. Ось прості кроки здорового харчування від МОЗ: ніколи не пропускайте сніданок, вечеряйте не менше ніж за 3 години до сну, відмовтеся від шкідливих трансжирів, їжте багато овочів та фруктів, пийте звичайну воду без смаку та домішок, споживайте менше оброблених продуктів, в яких забагато солі та жиру.

 

Не мочити Манту
Пам’ятаєте зі шкільних років червону цятку на руці, яку не можна мочити? Йдеться про пробу Манту, якою перевіряють, чи не хворий організм на туберкульоз. Усі ми знали, що мочити Манту строго на строго не можна! Однак в.о. міністра спростувала цю істину.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я помітила, що багато українців вважають навпаки: ніби вода на шкірі може вплинути на реакцію організму, папула від ін’єкції збільшиться та результат проби хибно покаже, що людина інфікована. Це не так”, – розповіла Супрун.

Флюорографія – необхідна усім
Усім дорослим українцям кожних два роки доводилося робити флюорографічне обстеження. Без нього було нереально влаштуватися на нову роботу (особливо державну), навчатися у вишах, потрапити на партнерські пологи батькові, тощо. Однак нова команда МОЗ заявила, що проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей з метою зупинити туберкульоз є недієвим способом.

За словами очільниці МОЗу, флюорографія дозволяє виявити тільки розвинуті форми захворювання. На ранній стадії флюорографія не покаже захворювання.

До того ж, флюорографічні обстеження рідко проходять люди, в яких підвищений ризик підхопити туберкульоз. Як відомо, хвороба розвивається частіше у людей з незахищених верств населення, через стреси і погане харчування.

 

На огляді в сімейного лікаря (або терапевта чи педіатра) пацієнт заповнює анкету, де відповідає на запитання, що можуть визначити можливість захворювання.

Якщо лікар бачить потребу – він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години, й пацієнт зможе почати лікуватися.

Діагноз “вегето-судинна дистонія”
Українські медики частенько ставлять пацієнтам діагноз “вегето-судинна дистонія”. Але у міжнародній медицині не існує такого діагнозу!

Якщо лікар пише пацієнту у медичній картці “ВСД” та відправляє пити вітаміни й легкі заспокійливі, це означає, що буквально “зливає” справжню проблему, – наголосили у МОЗ, тож остерігайтеся таких лікарів.

Людина може перерости аутизм
Уляна Супрун виділила 5 поширених міфів щодо людей, які хворіють на аутизм. Якщо коротко: ці люди, як і інші, хочуть і прагнуть заводити друзів; вони мають емоції і здатні їх виражати; аутизм неможливо перерости, це частина особистості; аутизм не пов’язаний з вихованням; немає чіткого переліку поведінки людей з аутизмом, у кожного свої особливості.

Загалом люди з аутизмом такі ж, як і інші люди. До них варто проявляти увагу і турботу, але бути готовим до того, що вони будуть більш закриті.

Епілептику може запасти язик
Усі ми буваємо свідками епілептичних нападів. Дуже важливо вміти допомогти людині, у якої стався такий напад. Але для цього варто забути про поширені міфи.

Наприклад, язик не може запасти фізично. Людині не треба класти у рот ніяких предметів. Достатньо перевернути людину на бік та покласти щось м’яке під голову. Напад не можна зупиняти, він повинен пройти сам.

Перекис водню – чудовий атисептик
Перекис водню. Ним традиційно в Україні оброблять рани. Однак, немає клінічних підтверджень для ефективності такого антисептика. Йод і зеленка, за словами в.о. міністра, ефективні. Але у цивілізованому світі вже давно використовують більш сучасні та ефективні антисептики: йодовмісні антисептики (Повідон-йод), хлоргексидин 0,05%-розчин, етиловий спирт з 70% концентрацією.

Супрун наголосила: перед тим, як обробляти рану, промийте її під проточною водою. Потім нанесіть засіб, що знезаражує, та накладіть стерильну пов’язку або пластир.

Не вірте міфам, довіряйте кваліфікованим медикам, читайте сучасні дослідження та будьте здоровими.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...