facebook

Життя відкладене на потім

Нещодавно перечитала роман Наріне Абгарян «З неба впали три яблука». До глибини дyші вразила історія чоловіка, який купив на ринку туфлі. Він хотів тут же перевзутися, але дружина стала в позу: «Мовляв, не дури. Одягнеш на недільну службу». Старий страшенно образився, а дружина з жаром доводила, що є повсякденний одяг, а є ошатний.

Люди похилого віку повернулися додому і поки розігрівався наваристий хаш, він приліг відпочити і тут же пoмep. Вона його поxoвала, але в тpyну черевики не дала. Ще чого? Вони ж зовсім нові. Тільки небiжчик «став приходити» щоночі і докоряти в жадібності. Довелося чекати смepті чергової довгожительки, щоб взути її у туфлі сорок п’ятого розміру.

Один знайомий з гіркотою розповідав, як свого часу образився на бабусю. Він, семирічний, приїхав до неї погостювати на весняні канікули і попросив відкрити яблучне варення. Та ні в яку. Адже приберегла його для яблучного штруделя до Трійці. Хлопчик спершу вмовляв, а потім розплакався і по рейках пішов додому. Адже грошей на зворотний квиток не виявилося.

Бабуся не дожила до Трійці два тижні, а банку варення під шумок вкрав хтось із сусідів, прихопивши ще й вудки, і бочку для засолювання огірків. У троюрідної тітки в комоді лежить класна картата спідниця, припасені на смepть.

– Вона вам подобається?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Дуже.

– Так носите.

– Настане час.

З властивим мені запалом намагаюся довести, що неможливо отримати задоволення від спідниці, слідуючи в ній на клaдoвищe, а ось причепуритися за хлібом – саме те. Вона розуміюче посміхається і каже, що я ще не нюхала життя.

Мої батьки вже кілька років відмовляються їхати в санаторій. Хворіють, п’ють літрами нурофен, але пройти курс лікування і прийняти рoдонові ванни – ніяк. Тато мотивує це тим, що в країні йде вiйна і йому соромно займатися своїм здоров’ям, коли на сході гuнуть люди.

Подруга іноді згадує горезвіснy банку шпротів. Мама дістала її по мега привабливій ціні і сховала на свято, не глянувши на термін придатності. А коли час «х» настав, і на тарілці вже лежав зарум’янений батон, змащений майонезом, скибочки маринованого огірка і гілочки свіжого кропу, шпроти, виявилися зіпсованими.

Синдром відкладеного життя дуже зручний. У нього можна загорнутися, як у кокон і виправдати свої страхи і лінь. Небажання діяти і приймати рішення. Ось підростуть діти, настане літо, вечір п’ятниці, Великдень. Краще з понеділка, з першого вересня, після відпустки або коли закінчиться війна. З самого ранку ми чекаємо вечора. Увечері – новий ранок.

Ми залишаємо на потім ошатні скатертини, нарядні слова, думки і мрії. Кращу роботу і кращий шматок. Очікуємо слушної нагоди, відповідного моменту, першого місячного дня. Відкладаємо молодість на старість, забуваючи, що життя – це те, що відбувається виключно зараз.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...