facebook

Що говорять у Верховній Раді про новий прапор?

У Раді можуть визнати червоно-чорний прапор Прапором Національної Гідності У Київраді погодилися вивішувати червоно-чорний прапор в пам’ятні дні.

Прапор, чиї червоно-чорні кольори фігурували у відомій пісні, пропонують зробити Прапором Національної Гідності та передбачити покарання за наругу над ним. Про це пишуть АиФ. Червоно-чорний прапор, який в Україні користується великою популярністю, пропонують офіційно визначити Прапором Національної Гідності, оскільки він символізує національно-визвольну боротьбу українського народу.

Крім того, пропонують також врегулювати його використання і передбачити покарання за публічну наругу над ним. Законопроект №8207 «Про прапор Національної Гідності» представили у Верховній Раді відразу десять народних депутатів, серед них – голова підкомітету з питань засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Андрій Іллєнко, заступник голови Комітету з питань нацбезпеки і оборони Андрій Білецький та заступник голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій і людей з інвалідністю Євген Риб’їнської.

У проекті закону передбачається, що Прапор Національної Гідності встановлять на будівлях центральних і місцевих державних органів України, а також органів місцевого самоврядування. Встановлення прапора буде проводитися в урочистій обстановці в День Соборності України – 22 січня, в День Героїв Небесної Сотні – 20 лютого, 14 березня в день українського добровольця, а також 21 травня (день пам’яті жертв політичних репресій), 23 травня (день Героїв), 28 червня у день Конституції України, 24 серпня в день Незалежності, 14 жовтня – в день захисника вітчизни. Крім того, встановлення прапора буде проходити і 6 грудня – в день Збройних Сил України.

Однак, крім державних свят, цей прапор також можуть встановлювати в ті дні, які запропонують представники місцевої влади в регіонах України. Але крім питання про підняття прапора, в Раді також розглянуть і питання покарання за наругу над Прапором. Кодекс про адміністративні правопорушення пропонується доповнити статтею 173-4, згідно з якою недотримання вимог чинного законодавства щодо використання Прапора Національної Гідності тягне за собою накладення штрафу в розмірі від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів, а за повторний інцидент – до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або арешт до шести місяців з позбавленням волі до трьох років.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цей законопроект став приводом для активних дискусій у мережі. Українці поставилися до ініціативи по-різному. Хтось вважає це дуже доцільним: «Червоно-чорний прапор це символ боротьби за свободу. Зараз у нас іде війна, тому у даному часі червоно-чорний прапор повинен підніматись на усіх державних установах на рівні з державним прапором як символ визвольної боротьби».

Інші підтримують використання червоно-чорного прапора лише з деякими уточненнями. «Вважаю, що червоно-чорний прапор доцільно піднімати під час свят лише на тих територіях (областях), де УПА вела бойові дії. На Південному Сході це буде тільки додатковий привід для розбратів», «Не бачу приводу для срачу. Як приймуть, то хай собі буде. Але тільки для “внутрішнього використання”, не як державний», – йдеться в коментарях. Ще інші сприймають прапором України лише жовто-блакитний і виступають проти будь-яких змін. «Конституцією України встановлено і визнано тільки один прапор!!! Синьо-жовтий!!! Який є єдиним і неповторним, його кольори означають життя, світло, мир, небо, поле…те що має наша ненька Україна!!!», «Тільки один прапор, один Гімн України, один Герб!!! Одна Земля – одна і цілісна Україна!!!», «Пам’ятаєте, як у 90-х агітували за новий стяг? Говорили, що червоний (радянський) – це колір крові, а жовто-блакитний – миру. Що знову не так? Замість того, щоб щось корисне робити, то дурньою маються»,

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...