facebook

Чому на шоколаді з’являється білий наліт і чи безпечний він для здоров’я?

Іноді так хочеться з’їсти чогось солодкого. Ми починаємо перебирати продукти в кухонних шафках, знаходимо заповітну шоколадку, але розгорнувши її, бачимо, що вона покрита білим нальотом. Шкодуватимете і викинете?

Цього робити не обов’язково. Білий наліт не означає, що шоколад старий і неїстівний.

Так зване “жирове посивіння” пов’язано з тим, що жири, які містяться в олії какао виходять на поверхню шоколаду і кристалізуються, утворюючи білу порошкоподібну плівку.

І, хоча цей білий наліт безпечний і не впливає на смакові якості, він є найпоширенішою причиною скарг клієнтів і кожен рік варто шоколадним компаніям мільйонних збитків.

Саме тому фахівці вивчають причини появи білого нальоту на шоколаді і працюють над тим, як запобігти цьому поширеному явищу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як білий наліт з’являється на шоколаді

Дослідники на заводі в Гамбурзі вивчили кристалічну структуру з допомогою рентгенівського випромінювання і виявили, що білий порошок піднімається на поверхню через крихітні тріщини в шоколаді, які виникають, коли плитка зберігається при неправильних температурах. Жир тане, і починає переміщатися через мікротріщини при високій температурі, а коли температура знову падає, жири кристалізуються і виділяються на поверхні продукту.

Причиною кристалізації є неправильне зберігання шоколаду і перепади температур: від дуже високих до дуже низьких.

В даний час фахівці працюють над тим, як запобігти цьому процесу, і поки, найкраще рішення, яке їм вдалося знайти – це зниження пористості шоколаду шляхом його загартовування, яке допомагає підтримувати жири в стабільному стані.

Як зберігати шоколад

Кращі умови зберігання – сухе місце, герметична упаковка і температура від 14-18 градусів.

Зберігати в холодильнику шоколад не рекомендується, а найдієвіший спосіб уникнути утворення білого нальоту – це не чекати його появи, а з’їсти шоколад відразу, як тільки купили.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...