facebook

Того, хто довго спить зранку, настигне біда, лихо і вбогість”, – Блаженніший Святослав

В українській мові є чудовий вислів, який влучно описує “розрив” між багатими та бідними, зокрема і в українському суспільстві: “Ситий голодному не товариш!”. А й справді, які чинники роблять нас багатими, а які бідними? І чи завжди невтомна праця, а не лінь, є запорукою нашого достатку? На ці питання відповів Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви під час ефіру програми “Відкрита Церква” на тему “Бідність та багатство”.

“Священне Писання, зокрема Книга Мудрості, дуже багато нам говорить про лінь. Очевидно, що лінь є великою бідою! Це є своєрідним павутинням, яке зв’язує і паpалізує людину, не дає можливість їй розвиватися. Лінива людина не тільки не здобуде нічого матеріального, а й навіть те духовне, що має, дуже легко може втратити”, — зазначив Предстоятель УГКЦ.

На його думку, коли ми говоримо про культуру праці, то потрібно цінувати й працьовитість! На жаль, за його спостереженнями, повага до людей праці в Україні стрімко падає… Людська праця швидко знецінюється.

“Не рідко люди шукають швидкого, а деколи навіть кpимінального виду збагачення, хизуючись цим перед іншими громадянами, чи навіть друзями. А ми дуже часто не розуміємо цінності, як говорив Андрей Шептицький, цієї “муравлиної” щоденної праці. Як вважав Митрополит, саме завдяки такій праці рухається народ!” — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

Однак є ще інші виклики, які стоять перед бідністю, — це невміння правильно розпоряджатися своїм багатством. Варто згадати навіть притчу про блудного сина. Батько дав частину спадку своєму сину, а той пішов у чужу землю, жив блудно і розтратив спадок, все те майно, яке дав йому батько.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Не рідко ми звикли чи хочемо жити за чужий рахунок. Ми не вміємо співставляти свої видатки зі своїми прибутками. Не вміємо бути ощадливими у своїх щоденних витратах. Тому є багато різних небезпек, які чекають на нас. Якщо ми як суспільство будемо жити за чийсь рахунок (завжди будемо позичати якісь кошти у МВФ), чи то будемо очікувати, що якісь багаті країни будуть нас утримувати, або вони нам щось винні (бо ми такі гарні, культурні та відкриті) — це є просто ілюзія, яка де-факто рано чи пізно обернеться до нас великим лихом, великою бідою, — наголошує Глава Церкви, говорячи про інші причини бідності. — Як зазначено в Книзі Мудрості, рано чи пізно того, хто довго спить зранку, настигне біда, лихо і вбогість. Тому давайте будемо плекати культуру праці, будемо вміти не тільки здобувати багатство, не тільки виробляти необхідні блага, а й так само правильно ними розпоряджатися!” — наголосив Блаженніший Святослав.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...