facebook

«Путін 4.0» буде для України ще гіршим, ніж «Путін 3.0», – експерт

Після переобрання Володимира Путіна президентом Росії українська влада зіткнеться з новими викликами, справитися з якими буде дуже не просто.

 

Таку думку в коментарі виданню ІНФОРМАТОР висловив політичний експерт Мар’ян Ощановський.

Він зазначив, що перед виборами Кремль поставив три цілі, які «правдами і не правдами» досягнуті.

«У Путіна ставили за мету підвищити явку (планувалося, що вона має перевалити 70%) та набрати на цих виборах більше, ніж у 2012-у році. Їм це вдалося – Путін набрав на 13% більше, ніж шість років тому. Такий результат дозволить йому самоствердитися, що теперішній політичний курс Росії – вірний», – сказав експерт.

Також, за його словами, путінська адміністрація планувала продемонструвати всьому світу, що «Крим обирає Росію і Путіна». «Те, що за даними ЦВК РФ у Криму за Путіна проголосувало більше 90% – більше, ніж в інших регіонах Росії, для Кремля це аргумент, що кримчани підтримують окупаційну владу і не хочуть, аби півострів повертався в Україну, і що «кримське питання» потрібно остаточно закрити», – вважає він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому, експерт відмітив, що «захмарні офіційні результати виборів на території анексованого півострова – погана новина для кримчан». «Це означає, що Крим перетворюється в Чечню, де не працюють закони і величезні проблеми зі свободою слова», – сказав він.

Крім того, вважає він, результати виборів дозволяють говорити Кремлю, що ідеї про повернення Криму Україні та вирішення конфлікту на Донбасі на українських умовах абсолютно не підтримуються російським суспільством.

«Собчак і Явлінський, які говорили, що Крим був анексованим РФ, а війну на Донбасі розв’язала російська армія, на двох набрали 2,5%. Це дуже мало і це, на думку президентської адміністрації, свідчить про те, що росіяни повністю розділяють політичний курс керівництва РФ», – зазначив він.

Експерт переконаний, що «після таких результатів, навіть попри те, що вони були сфальсифіковані, Путіна буде ще важче схиляти до будь-яких компромісів».

На думку Ощановського, переобрання Путіна «не означає нічого доброго для України».

«Україні тепер буде ще важче вимагати від Росії виконання мінських домовленостей та наполягати на розміщенні миротворців ООН на своїх умовах. Путін зі своєї сторони не буде робити кроки, які відверто дратуватимуть Захід. Тому, наприклад, він не поїхав голосувати в Крим. Натомість Путін проявлятиме безкомпромісність і вимагатиме від Заходу, аби той посилив тиск на Україну і наполягав на «вирішенні» конфлікту на Донбасі на російських умовах. Тобто «Путін 4.0» буде для України ще гіршим, ніж «Путін 3.0». У свою чергу Порошенку буде ще важче не зголошуватися на не вигідні для України вимоги, оскільки Петро Олексійович суттєво втратив підтримку ЄС і США, а перед виборами у 2019 році вона йому буде дуже потрібна. Тому Порошенко буде зголошуватися на вимоги Заходу в обмін на підтримку перед виборами», – зазначив він.

«Така лінія поведінки Петра Олексійовича помітна навіть у його сьогоднішній заяві, в якій він засудив проведення російських виборів на території окупованого Криму, але не закликав світ визнати Путіна нелегітимним президентом. Він розуміє, що ЄС і США не підуть на такий крок, тому вирішив зайняти «м’яку» позицію», – додав він.

Нагадаємо, 18 березня під консульство РФ у Харкові принесли труну з «Путіним».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...