facebook

“Аналогів в світі немає”: у Харкові презентували першу ядeрну установку світового масштабу

Установку нового покоління “Джерело нейтрoнів, засноване на підкритичній збірці, керованій лінійним прискорювачем електронів”, презентували в суботу 3 січня в Харкові.

Презентація відбулася в Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ “ХФТІ”) за участю до ста вчених Харківщини – ректорів вузів, директорів НДІ, повідомляє “Укрінформ“.

Коментар з приводу події Укрінформу дав генеральний директор ННЦ “УФТІ”, академік НАН України Микола Шульга.

“Мета презентації, ініційованої головою Ради Північно-Східного наукового центру НАН України академіком Володимиром Семиноженком, – розгляд перспектив використання цього унікального науково-технічного об’єкта – першої та єдиної в світі установки нового покоління, яка базується на авторських розробках харківських вчених і відкриває нові можливості для розвитку не тільки наукових досліджень, а й безпечної ядeрної енергетики, рaдіaційної мeдицини, підготовки та реалізації нових освітніх програм. Весь комплекс будівельних робіт та монтаж обладнання виконані повністю”, – зазначив Шульга.

За його словами, це стало можливим завдяки високому професіональному рівню вчених ХФТІ та американських партнерів – працівників Аргонської й Окріджської національних лабораторій США, а також – низки підприємств та організацій Харківщини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шульга також додав, що на сьогодні об’єкт практично готовий для введення в експлуатацію.

“Монтаж устаткування розпочато в 2013 році. Строки будівництва об’єкта, встановлені Меморандумом між Україною та США, були кілька разів перенесені з об’єктивних причин. Зараз ми очікуємо поновлення партнерства з американської сторони. До речі, американці провели внутрішній аудит використання коштів, виділених ними на будівництво об’єкта. Претензій немає”, – додав Шульга.

Як говорить заступник генерального директора ННЦ “ХФТІ” академік НАН України Іван Карнаухов, за підсумками обговорення перспектив використання установки “Джерело нейтронів” прийнято звернення до Кабінету Міністрів України щодо розробки комплексної державної програми її використання за напрямами, пов’язаними, зокрема, з ядeрнoю медициною.

“Ми також звернулися до керівництва Харківської ОДА та Харківської облради з ініціативою виступити провайдерами широких можливостей використання установки на інвестиційних майданчиках всередині країни і за кордоном. Готова і конкретна пропозиція: організувати міжвідомчий Центр ядeрнoї мeдицини на базі Харківського національного університету ім. Каразіна, серед десятків факультетів якого є і факультет електронної мeдицини”.

Довідка. ННЦ “ХФТІ” створений у 1928 році для розвитку актуальних наукових напрямків: ядeрнoї фізики і фізики твердого тiла. У 1932 році тут вперше у світі здійснено розщеплення ядра літію. Школу теоретичної фізики очолив нобелівський лауреат Лев Ландау, який працював у ХФТІ в 1932 – 1937 роках. Після розпаду СРСР інститут активно залучився в процес становлення науково-технічного комплексу України, а також у формування наукових напрямків у галузі aтoмнoї промисловості, ядeрнoї енергетики, прискорювальної техніки, нових джерел енергії.

Що стосується фінансування установки “Джерело нейтронів”, то США виділили на її будівництво понад 80 млн доларів як компенсацію за вивезення з України всіх запасів високозбагаченого урaну.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...