facebook

Авто Нові ціни на газ і земля у власності громади – що чекає на українців з 1 лютого

В останній місяць зими на українців чекають зміни у різних сферах. Набирають чинності нові вимоги до якості автомобільного газу, що продається на заправках. Для українського бізнесу відкриють 42 ринки для експорту. Вчителі проходитимуть перекваліфікацію, а ОТГ отримають у власність землю.

Перепідготовка вчителів початкової школи

Стартувала перепідготовка вчителів початкової школи. Вони з 1 вересня нинішнього року навчатимуть першокласників. Згідно з Законом “Про освіту”, з осені 2018-го розпочнеться реформа школи. Вона розпочнеться з початкової школи.

Для підвищення кваліфікації вчителів використовуватимуть змішане навчання. Дистанційний курс, а це 60 навчальних годин, відбувається на безкоштовній онлайн-платформі EdEra. Стільки ж навчальних годин триватиме очне навчання.

Під час навчання вчителів ознайомлять з освітньою реформою та Державним стандартом початкової освіти. Педагогів ознайомлять із сучасними методиками викладання та управління класом і навчать методикам інтегрованого навчання. Вчителі прослухають курс, присвячений інклюзивній освіті та основам нейропсихології.

Дистанційний курс на онлайн-платформі вчителі мають пройти до кінця травня. Після його закінчення отримають електронний сертифікат. Він – обов’язковий для вчителів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З 15 лютого по 6 березня для вчителів проведуть першу настановчу очну сесію. У квітні – другу. У травні-червні – третю.

Навчання вчителів початкових класів зараховуватиметься як підвищення кваліфікації. Після цього їх допустять до навчання першокласників Нової української школи.

Передача землі у власність громади

Розпочалася передача землі за межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад. Така інвентаризація триватиме до кінця 2018-го. Проекти відведення фінансуватиме держава. Кабмін схвалив відповідний законопроект ще у вересні минулого року.

Зараз ОТГ управляють свою територією лише у межах населених пунктів. За їхніми межами землею, яка має належати громадам, управляє держава.

Механізм складається з чотирьох етапів: клопотання ОТГ у відповідне головне управління Держгеокадастру, інвентаризація земель, реєстрація земельних ділянок у кадастрі та передача земель у комунальну власність. За процесом можна стежити на спеціальному порталі otg.land.gov.ua.

Зараз в Україні є 665 ОТГ. На їх територіях 759 тис. га сільськогосподарських земель належать державі. Саме їх передадуть у комунальну власність.

Зменшення ціни на газ для промисловості

З жовтня 2015-го скасували державне регулювання цін на газ для споживачів, крім населення і теплокомуненерго для потреб населення. Зараз на ринку складаються такі умови, що Нафтогаз може запропонувати промисловості вигіднішу ціну за паливо. Нафтогаз знизив ціни для промисловості майже на 6%. Це – 577,2 грн.

Мінімальна ціна за 1 тис. куб. м газу, який відпускають на умовах передоплати, тепер складе 9195,6 грн/куб. м на місяць. Це актуально для споживачів, які на місяць закуповують більше 50 тис. куб.м блакитного палива. Для інших покупців ціна знизиться на 591,6 грн – до 10732,2 грн за 1 тис. куб. м.

Поки що таке зменшення тарифів напряму не стосується населення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...