facebook

Експерт про причини появи ІД, світову бідність та радикальний ісламізм

Змішання комуністичної міфології з радикальною ісламською породило таку драконівську суміш, що тепер ніхто не знає, що з цим робити, вважає кандидат політичних наук Володимир Кушніренко. За його словами, світові потрібно повертатися до вирішення об’єктивних основ цієї проблеми.

15_1536

У Великобританії почалося розслідування проти колишнього прем’єр-міністра Тоні Блера через те, що він втягнув країну у війну в Іраку. Приводом стало так зване розслідування Чілкота, назване так на ім’я голови комісії сера Джона Чілкота, яка і з’ясовувала обставини участі Великобританії у вторгненні в Ірак 2003 року.

Частина британських депутатів домагається оголошення Блеру імпічменту, тобто заборони займати високі державні пости протягом усього його життя.

Саме з території Іракуй пішла ІД як терористична організація, яка виникла з відгалужень Аль-Каїди. Крім того, низка експертів вважає, що основу бойового крила ІД складають вихідці з партії Баас і спецслужб Саддама Хуссейна. В країні фактично розкол, вона так і не оговталася після вторгнення.

Що робити з ІД? Війна на знищення або рано чи пізно доведеться сідати за стіл переговорів? Свою точку зору щодо цих питань в ефірі радіостанції Голос Столиці висловив кандидат політичних наук Володимир Кушніренко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Який план може виробити світове співтовариство з боротьби з ІД?

– По-перше, це не тільки ідеологічне протистояння, нехай це релігійна ідеологія, неважливо. До цього додається величезний склад соціального протистояння. Ви розумієте, де це розвивалося. Ірак був дуже централізованою державою за Саддама Хусейна. Не варто забувати війну з Іраном, тобто військовий стан, протистояння з курдами, виступи шиїтів… Тобто, за великим рахунком, Ірак за Саддама Хусейна був концентрований на лідера і його невелику групу оточення. Лідера прибирають, група роз’їжджається, і залишається населення. Причому сунітське населення Іраку відчувало певну перевагу перед шиїтами, і раптом воно виявляється непотрібним. Мало того, воно раптом різко стає щей тим, що дискримінується. А також представники партії Баас, які тривалий час відчували себе правителями в цій державі. І ось це змішання і хаотичне з’єднання дуже багатьох чинників створило дуже складну композицію внутрішнього стану ІДІЛ. Коли вербують ігіловці в Європі, і ми прекрасно знаємо, що дуже багато вихідців з європейських країн, далеко не близькосхідного походження, навіть не мають таких коренів. Риторика тісно пов’язана з соціалістичним або комуністичним чимось. Просто воно перемішується з ісламської міфологією, протистояння наповнюється релігійним змістом. І ось ця велетенська композиція дуже складних чинників, вона виливається в те – а як з цим боротися? Якщо якась частина сунітського населення, немаленька, вона швидше за хоче, щоби її захищали представники ІДІЛ, а не центральної влади, яка ідеологічно їм чужа. І не забувайте, що Ірак – це не тільки суніти і шиїти, це ще й курдська автономія на півночі.

Чи бачите ви якийсь цілісний план?

– Вирішити це питання потрібно, підходячи з багатьох боків, справедливість не тільки релігійна або ідеологічна, потрібна ще соціальна. Повинно бути чітке розуміння світової спільноти, що вони будуть робити в цьому регіоні. Ірак і Сирія – це перше. Які є зараз проблеми в Європі, вони виливаються, впливають хоч побічно, хоч прямо на те, що відбувається в ІД. Вирішити це питання, сівши за переговори з ким? З світової бідністю і несправедливістю? Змішання комуністичної міфології з радикальною ісламською міфологією породило таку драконівську суміш, що, врешті-решт, хто буде з цим розбиратися? Поки не буде вироблений науковий підхід в розумінні, поки не почнеться серйозне рішення об’єктивних основ цієї проблеми, ми ніколи не вийдемо на предмет переговорів.

До слова, раніше в ефірі радіостанції директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов заявив, що терористи хочуть показати європейцям, що їхня система безпеки нічого не варта.

«Необхідний якийсь спосіб посилити контроль за особами, які перебувають на території ЄС, включаючи і громадян Євросоюзу. Потрібно превентивно заарештовувати, переглядати пошту, мати доступ до смартфонів, мати агентуру в ісламських районах європейських міст. Але це інша соціальна і міжнародне середовище, до якої європейське суспільство на сьогодні явно не готове», – заявив експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...