facebook

Кому і скільки платити: Як зміниться система податків у 2018-му

За старою доброю традицією наступного кожного нового року крім святкового настрою і вихідних днів в Україні підносять сюрпризи у вигляді численних змін в чинне законодавство, а зокрема, податкове. І підприємці, особливо невеликі, адже у них часто немає спеціальної фінансової служби, здатної це робити, активно приймаються за прорахунок своїх витрат і планують ціни, витрати і доходи на рік прийдешній.

Не секрет, що найбільш вразливою і чутливою до змін податкового законодавства групою платників податків є “спрощенці”. До слова, безліч дрібних і середніх підприємців саме до цієї категорії і відносяться. LIGA.net спільно з провідними податковими консультантами і юристами склала перелік податкових змін, які в 2018 році торкнуться кожного маленького бізнесмена.

Як зміняться будні підприємців

Як розповіла в коментарі LIGA.net адвокат, старший юрист адвокатського об’єднання ЮФ Василь Кісіль і Партнери Тетяна Бережна, в оновленому законодавстві є два ключові нововведення, які можуть вплинути на життя малого і середнього бізнесу в 2018 році.

Перше – вдосконалення механізмів відшкодування ПДВ. Нагадаємо, в кінці листопада 2017 року Мінфін своїм наказом змінив критерії оцінки ступеня ризиків, достатні для зупинки реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. Ці зміни були спрямовані на те, щоб зменшити кількість платників ПДВ реального сектора, які будуть підпадати під моніторинг, мінімізувати можливості участі недобросовісних платників в схемах формування та використання фіктивного кредиту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Однак уже в грудні цього року парламент прийняв зміни до Податкового кодексу, зовсім зупинив роботу поточної системи ризиків по ПДВ і передав право розробляти критерії ризиків Кабміну.

“Не дивлячись на те, що нововведення передбачають своєрідну амністію для податкових накладних (блокування їх реєстрації призупиняється до березня 2018 року, і деякі зупинені податкові накладні розблокуються), в 2018 році платників ПДВ чекає певний період невизначеності, поки законодавець не напрацює рішення, яке дозволило б не паралізувати роботу бізнесу, і одночасно стало ефективним інструментом боротьби з розкраданням ПДВ “, – говорить Бережна.

Друга зміна стосується посилення відповідальності податкових органів перед платниками. У чинному Податковому кодексі написано, що шкода, заподіяна діями контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів держбюджету, виділених для відповідних структур.

“Запропонована редакція розширює цю норму. Відповідно до неї, з держбюджету відшкодовується не тільки шкода, завдана діями, але і рішеннями і бездіяльністю контролюючих органів”, – пояснює Бережна.

Більше того, особисту фінансову відповідальність за заподіяну бізнесу шкоду буде нести перед державою співробітник контролюючого органу, якщо норма буде затверджена президентом.

У свою чергу Олег Добровольський, партнер адвокатського об’єднання ID Legal Group, говорить, що підприємців торкнеться і нововведення в сфері поштових відправлень. Зараз, за ​​його словами, популярна схема ухилення від оподаткування імпорту товарів, які  ввозяться в Україну як партія товару, яка підлягає розмитненню і сплаті відповідних платежів (ПДВ і мита). Товари пересилаються на адресу покупців як приватні поштові відправлення.

“З січня 2018 передбачено, що без оподаткування резидент України може отримати не більше трьох посилок сумарною вартістю не вище 150 євро в одні руки в міжнародних поштових відправленнях або у одному вантажі експрес-перевізника протягом місяця”, – говорить він.

З “пряників”, які можуть підсолодити життя підприємців, – з 2018 року вводиться пільга на путівки працівникам від їх роботодавців, наданих безкоштовно або зі знижкою один раз на календарний рік, якщо вартість путівки (розмір знижки) не перевищує п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Кому і скільки платити

Перелік платежів, які сплачує дрібний і середній бізнес, в 2018 році не зміниться. Але суми цих самих платежів розбурхують підприємців вже зараз. Адже бюджет-2018, як відомо, передбачає зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 1762 грн, а мінімальної зарплати до 3723 грн. Ми зібрали вісім пунктів, які пояснюють ази оподаткування для підприємців в новому році.

  • 1. Розмір єдиного податку складе для першої групи підприємців-платників єдиного податку – не більше 176,20 грн (10% від прожиткового мінімуму).
  • Для другої групи єдиний податок складе не більше 744,66 грн., Тобто 20% від мінімальної зарплати. Сергій Протасов, адвокат, старший юрист ЮК Алексєєв, Боярчуков і партнери уточнює, як і в році, що минає, в 2018-м конкретні ставки єдиного податку для першої та другої груп підприємців-спрощенців будуть місцеві ради і ради об’єднаних територіальних громад.
  • Спрощенці третьої групи в якості єдиного податку будуть платити, як і раніше, 3% доходу в разі сплати ПДВ в загальному порядку, і 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
  • Для четвертої групи розмір ставок податку також не зміниться. Він буде розраховуватися в відповідних відсотках від нормативної грошової оцінки землі. Також передбачено, що фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання по земельному податку, якщо контролюючий орган не направив (не вручив) податкове повідомлення-рішення у встановлені терміни.
  • 2. Прожитковий мінімум встановлений на рівні 1700 грн з подальшим підвищенням протягом року. З цього випливає, що мінімальний страховий внесок з 1 січня 2018 року становитиме 819,06 грн (мінімалка 3 723 грн х 22%).
  • 3. За словами фінансового аналітика юридичної компанії Eterna Law Зої Кравченко, в прийдешньому році зміняться правила нарахування та сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Ці правила регламентовані прийнятими в жовтні ініціативами щодо збільшення пенсій. Також на цифри нарахованого внеску впливатиме вже прийнятий бюджет на 2018 рік, в якому підвищено соціальні стандарти. Так, з нового року зміниться максимальна база нарахування єдиного соціального внеску: була 25 розмірів прожиткового мінімуму, а стане 15 розмірів мінімальної заробітної плати. У цифрах це виглядає так – за станом на грудень максимальна база 44050 грн, а з січня буде 55 845 гривень в місяць. При цьому нарахований за звітний місяць ЄСВ до сплати не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску -819,06.
  • 4. Платники єдиного податку першої групи втрачають право на сплату ЄСВ в сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. З 1 січня 2018 року їхні платежі складуть повний мінімальний розмір – 819,06 грн.
  • 5. Почнуть платити ЄСВ з січня 2018 року і фермери. При цьому СПД і члени фермерського господарства, які отримують пенсію або соціальну допомогу звільняються від сплати ЄСВ за себе. Але фізособи, що працюють за договором цивільно-правового характеру, СПД, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства – підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.
  • 6. Фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування, і ті особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність і отримують доходи від неї, в тому числі і члени фермерського господарства, будуть зобов’язані сплачувати єдиний внесок щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, або ж щомісяця авансовим внеском до 20 числа кожного місяця поточного кварталу
  •  Єдиний податок фізособи-підприємці 1-й і 2-ї груп сплачують авансовим внеском не пізніше 20 числа поточного місяця або авансовим внеском за весь звітний період. Спрощенці третьої групи сплачують протягом 10 календарних днів, наступних за граничним терміном подання декларації.
  • 7. Як пояснив юрист юридичної компанії Волхв Ярослава Борка, зміни в податковому законодавстві торкнулися і податку на додану вартість (ПДВ). З наступного року закон передбачає поширення пільги ПДВ на операції з програмною продукцією, а також розширення поняття “програмна продукція”. У нього додали екземпляри комп’ютерних програм, їх частин, компонентів в матеріальній і / або електронній формі, в тому числі у формі коду або посилань для завантаження комп’ютерної програми, їх частин, компонентів у формі коду для активації комп’ютерної програми або в іншій формі, а також будь-які зміни, поновлення, додатки, доповнення та / або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, доповнень, доповнень протягом певного періоду часу. Тобто дрібним підприємцям, які працюють з IT, в прийдешньому році буде легше, ніж іншим.
  • 8. Зміни в частині податку на прибуток передбачає скасування зменшувального коригування на суму отриманих дивідендів від платників єдиного податку. Це обумовлено тим, що з 1 січня 2018 року платників єдиного податку звільнили від сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Чим депутати не жартують

Поки підприємці “прикидають”, куди і скільки потрібно буде заплатити, депутати і Міністерство фінансів вирішують інше завдання – а чи варто замінити податок, що сплачується бізнесом на загальній системі оподаткування на податок прибутку виведеного в капітал. Згідно із запропонованими президентом змінами, компанії будуть платити податок тільки з тієї частини прибутку, яку отримають їх власники у вигляді дивідендів або інших платежів. Ставка нового податку – 15%. Сьогодні українські підприємства віддають державі 18% від прибутку.

Ще одне невирішене питання – відшкодування ПДВ аграріям-експортерам олійних. На початку грудня депутати його скасували, але на днях президент доручив розглянути скасування такого рішення, адже агровиробники обурюються вже другий тиждень.

Поки доля цих двох ініціатив в руках депутатів, у яких є ще два дні для того, щоб прийняти (у випадку з податком на виведений капітал) або скасувати (у випадку з олійним ПДВ) скандальні нововведення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...