facebook

“Про старі і про нові скандали”: Який прибутковий бізнес приховує сім’я Луценка

Готуючи статтю про генерального прокурора для журналу “Новое время”, я вирішила подивитися, чи є якісь новини, пов’язані із його родинним бізнесом. В останні роки у медіа обговорювали кілька тем, передає Корупція.Інфо.


У березні 2016 року, мій колега по журналу з’ясував, що колишній бізнес Ірини Луценко, депутата БПП і дружини генпрокурора, зараз пов’язаний з екс-регіоналом Володимиром Зубиком. Але з часів, коли у компанії “Українські новітні телекомунікації” працювала Ірина Луценко, там мало що змінилося. Той же керівник, та сама адреса і навіть є службове приміщення депутата Ірини Луценко.

Через півроку після виходу статті, в “Українських новітніх телекомунікаціях” змінився власник – це вже не одіозний Зубик, а інвестбанкір Ігор Мазепа. Компанія продовжує орендувати приміщення у фірми сина Луценка – Олександра. У неї той самий керівник і адреса, але до власників менше питань. Тема закрита. Треба також відзначити, що коли Ірина Луценко пішла у політику, весь бізнес вона передала сину.

Інша історія більш скандальна. Йдеться про вересень 2016 року. Інтернет-видання “Наші гроші” з’ясувало, що син Луценка заробляє на оренді квартир у центрі Києва по вулиці Еспланадна. Здавалось би, нічого особливого. Та особливим є те, що усі 8 приміщень, які здавалися ним в оренду належали Світлані Риженко. Це пенсіонерка з Київської області і, як виявилось, за дивним збігом обставин, вона працювала у компанії Ірини Луценко і навіть була серед її засновників. Звідки у пенсіонерки гроші на 8 квартир у центрі Києва, жінка не змогла пояснити. Жодних родичів у неї немає.

Скандальну тему із нерухомістю спробував залагодити народний депутат БПП і соратник родини Луценко Гліб Загорій. У своїй електронній декларації він вказав це майно. Як пояснює депутат, багато років тому він дав позику Риженко під заставу квартир. Зараз вона не змогла повернути гроші, тому віддала йому квартири. Гліб Загорій каже, що до скандалу не знав, що ця жінка якось пов’язана із родиною Луценко.

А пов’язана вона не лише цими квартирами. Риженко була засновником щонайменше 4 фірм, які розташовувались у бізнес-центрі сина Луценка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що ж зараз з пенсіонеркою, яка переконала Загорія позичити їй гроші на 8 київських квартир? Усі фірми, у яких було її прізвище, закриті. Сайту бізнес-центру сина Луценко, який здавав квартири, теж вже не існує. Оголошення про скандальну оренду знайти неможливо, та й сама фірма змінила назву. Усе тепер чисто.

Здавалось би, після переоформлення квартир на депутата Загорія у будинку на Еспланадній не знайдеться жодної зачіпки, яка б вказувала на зв’язок з родиною Луценко. Але ні, я все одно її знайшла. У будинку залишилось 2 квартири, які ще не належать Загорію. Власник однієї із них – Євгеній Волохін. Він же очолює ОСББ. З’ясувалося, що він теж працював у компанії Ірини Луценко і, судячи з усього, він ще й рідний брат дружини сина.

Нагадаю, восени Олександр Луценко одружився. На цьому весіллі гуляло усе керівництво країни – президент, прем’єр-міністр, міністр внутрішніх справ і багато інших почесних гостей.

Як бачите, лише по одному будинку на Еспланадній можна розповісти не тільки бізнес історію родини Луценко, але і особисту. І про інше майно. Нещодавно активісти Автомайдану приїжджали на акцію протесту під будинок генпрокурора у селі Стоянка Київської області. Через кілька днів після акції трьом активістам вручили підозри у скоєнні злочину. Літом вони закидали яйцями депутата Олега Барну, але згадали це тільки після автопробігу до будинку генпрокурора. Тепер їм загрожує ув’язнення.

Та повернемось до будинку. У 2014 році Ірина Луценко розповідала журналістам проекту “Без парканів”, що цей будинок не їхній і вони там проживають тимчасово, поки робиться ремонт у київській квартирі. Як виявилось, будинок оформлений на батька Ірини Луценка – пенсіонера.

Генпрокурор підтвердив мені, що це все ж таки їхній будинок і пояснив таку конспірацію заходами безпеки, необхідні у часи Януковича. Будинок придбали ще до ув’язнення. Але мені усе одно незрозуміло, навіщо у 2014 році Ірина Луценко приховувала цю власність. Віктор Янукович, який відправив її чоловіка за ґрати, на той час давно вже втік.

Прояснивши для статті ці бізнес-моменти, ще раз переконалася, що родина генпрокурора намагається замнути усі неприємні історії, пов’язані з їхнім прізвищем. Але “Політична кухня”, як завжди, нагадає і про старі, і про нові скандали.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...