facebook

Телескоп “Хаббл” зняв фото і відео полярного сяйва на Юпітері

Полярні сяйва на Юпітері займають більшу площу, ніж аналогічні явища на Землі.

151939

Вчені за допомогою телескопа “Хаббл” змогли зняти дивовижне явище – полярне сяйво на Юпітері. Знімки і відео явища були опубліковані на сайті NASA. Полярні сяйва з’являються, коли частки високої енергії проникають в атмосферу планети в районі її магнітного поля і стикаються з атомами газу. Дослідники змогли отримати не тільки вражаючі зображення, але і простежити за тим, як різні компоненти в полярних сяйвах Юпітера реагують на сонячний вітер.
Спостереження за полярними сяйвами на Юпітері співпали за часом з входженням зонда “Юнона” в магнітне поле планети. Поки “Хаббл” вивчає полярні сяйва на Юпітері, “Юнона” займається вивченням сонячного вітру.
“Юнона” була запущена 5 серпня 2011 року. При наближенні до Юпітера зонд проведе невеликий розгінний маневр, який виведе його на стабільну орбіту навколо планети. За розрахунками NASA, “Юнона” здійснить 37 обертів навколо Юпітера, перебуваючи на відстані близько 5 тисяч кілометрів над хмарами планети. Метою “Юнони” є вивчення походження Юпітера, його структури атмосфери і магнітосфери.

Раніше NASA опублікувало відео Юпітера в дозволі 4K. NASA зробило відеозапис Юпітера з фотографій, які були зроблені телескопом “Хаббл” в різні роки. Зіставлення фотографій дозволило створити нову карту Юпітера і простежити за змінами на планеті. Зокрема, з’ясувалося, що Велика червона пляма Юпітера змінюється в розмірах: за земний рік її розмір по довгій осі скоротився на 240 км.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...