facebook

Сьогодні, 27 грудня Україна запустила біометричний контроль для росіян

Біометричний контроль 27 грудня запрацював на кордоні України з Росією – у тестовому режимі.

В основних пунктах пропуску застосовують спеціальні мобільні комплекси.

Такі заходи були введені для перевірки готовності українських прикордонників до масштабного старту, запланованого на 1 січня 2018 року.

З нового року в 157 міжнародних пунктах пропуску для наземного транспорту і в аеропортах запрацює нова система фіксації біометричних даних. Вона не тільки дозволяє контролювати термін перебування у країні, але і підключена до баз Інтерполу.

Перевірятимуть паспорти, ID-карти, водійські посвідчення і навіть техпаспорт.

За словами прикордонників, технічні проблеми з в’їздом до України можуть виникнути лише у туристів, які не мають біометричних паспортів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Раніше секретар Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов на спільному брифінгу з главою МВС Арсеном Аваковим розповів, як саме буде проходити контроль на українському кордоні з початку нового року.

За його словами, режиму полегшеного перетину українського кордону для громадян Росії більше не буде.

Як розповів помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян, схожа система працює у багатьох країнах. Але на відміну від інших країн, в Україні цю систему запускають у стислі терміни.

“Якщо говорити детально, то біометричні дані, а саме відбитки пальців, будуть збирати у громадян 71-ї країни. Це ті країни, які визначені РНБО, як ті, з яких може надходити зaгрoза для України”, – цитує його слова “Сегодня”.

За його словами, біометричний контроль означає, що громадяни, які в’їжджають в Україну з країн, які визначені, як несуть зaгрoзу бeзпeці, будуть здавати відбитки п’яти пальців правої руки.

“Ця інформація буде зберігатися, і буде використана тільки в тому випадку, якщо треба буде встановити особу або є якісь інші правоохоронні ризики”, – зазначив Слободян.

Він наголосив, що наявність біометричних паспортів для громадян цих країн, в тому числі і для Росії, не обов’язкове. Крім того, система буде працювати на потоці, тобто для проходження біометричного контролю багато часу не знадобиться.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...