facebook

Вчені: Нічне світло сприяє ранньому приходу весни

Британські вчені вважають, що в районах з яскравим нічним світлом дерева прокидаються після холодної пори року на тиждень раніше, ніж у звичайних умовах. Ці дані вчені збирали протягом десяти років. Результати їх роботи вперше опублікував журнал Proceedings of the Royal Society

c81c7fdeb3cb2c44441223bcf44ce22a

Деревам навесні дуже важливо вчасно розпустити листя. Якщо це відбудеться набагато раніше, то може призвести до холодових пошкоджень. Але якщо листя розпустяться надто пізно, то дерево не отримає потрібного зростання. Настання цього моменту залежить в першу чергу від температури і освітленності. Досить давно було доведено, що наприклад, «міські острови тепла» повністю змінюють час цвітіння рослин.

Професор Екстерського університету Річард Ффренч-Констант стверджує, що абсолютно такий же ефект справляє на живі організми світлове забруднення.

Для свого дослідження вчені використовували дані сайту nature’s Calendar про весняну динаміку рослин. Завдяки супутникам вони вивчили вплив нічного освітлення на чотири види найпоширеніших дерев у країні: клен, бук, дуб, ясен.

Білий клен практично не схильний до світлового забруднення, на відміну від інших трьох видів дерев.
Таким чином, в районах з гарним нічним освітленням дерева даних типів пробуджувалися навесні, в середньому, на сім днів раніше, ніж їх родичі, які ростуть не в місті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Окрім того, вчені довели, що навіть у селах, де нічне світло досить помірковане, дерева однаково реагують на прихід весни раніше.

Ффренч-Констант і його колеги кажуть, що зміна сезонного циклу рослин може негативно позначитися на різних екосистемах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...