facebook

“Можна підчепити цілий букет смертельних захворювань”: Богомолець зробила гучну заяву про медицину в Україні

Через недофінансування розвитку донорства крові та застарілих методів її перевірки, переливання крові в Україні стане смертельно небезпечним. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я та лікар Ольга Богомолець, передає Корупція.Інфо

«Разом з рятівною кров’ю кожен реципієнт може отримати цілий букет смертельних захворювань. Це не тільки СНІД, гепатит або сифіліс, але і герпес, токсоплазмоз, інфекційний мононуклеоз, бруцельоз і багато інших хвороб», – говорить вона.

Богомолець стверджує, що вже сьогодні якість донорської крові нижче критичного мінімуму. Будь-які гарантії її безпеки відсутні, адже перевірка її якості до сих пір здійснюється застарілими методами, які в розвинених країнах вже давно не використовуються.

«Плазма крові та її компонентів не знешкоджується від небезпечних вірусів, а тест-системи не здатні своєчасно виявити їх», – стверджує Богомолець.

Вона вважає, що в подальшому ситуація буде тільки погіршуватися. Це пов’язано з тим, що в державному бюджеті на 2018 рік на закупівлю лікарських засобів та виробів медичного призначення для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів передбачено тільки 20,8% від потрібної суми – 160,9 млн гривень, замість необхідних 771,8 млн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«А це означає подальше збільшення ризиків і безпеки країни і для кожної людини, яка зможе «підхопити» небезпечну хворобу під час переливання», – додає вона.

За її словами, через ситуацію, що склалася в сфері, в Україні може не вистачити донорської крові, якщо трапиться ескалація воєнних дій на Донбасі.

Богомолець вважає, що ситуацію може врятувати тільки збільшення витрат на розвиток донорства крові та впровадження нових технологій її перевірки і обробки.

«У нашій державі будь-які поступки від влади для людей треба вигризати зубами. Це є прямим наслідком того, що на керівні посади приходять люди, які не мають якісних професійних навичок державного управління та стратегічного розвитку. Люди, для яких не важливі безпека і життя інших людей в нашій країні», – підкреслила вона.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...