facebook

Американські вчені тестують речовину, яка запускає процес самознищення ракових клітин

Група вчених США приступила до першої фази клінічних досліджень препарату, який змушує клітини ракових пухлин мозку запускати апоптоз — процес запрограмованої клітинної загибелі.

Діюча речовина нового перспективного препарату отримала назву PAC-1. Наразі речовина проходить другу частину першої фази клінічних випробувань; на цьому етапі дослідники перевірять його на негативні ефекти в поєднанні з іншими препаратами. В експериментах візьмуть участь пацієнти з поліморфною гліобластомою і анапластичною астроцитомою — небезпечними формами раку, які локалізуються у головному мозку, його оболонці і судинах.

Речовина PAC-1 була відкрита ще 10 років тому; здатність легко проникати через гематоенцефалічний бар’єр зробили її перспективним ліками для терапії пухлин мозку. Його мішень — прокаспаза-3, фермент, аномально активна експресія якого спостерігається у багатьох видах ракових клітин. Попередні дослідження показали, що PAC-1 цитотоксична для клітин з підвищеною експресією прокаспази-3 і запускає в них процес запрограмованої смерті — апоптоз. PAC-1 вже пройшов випробування на лабораторних культурах ракових клітин, гризунах і собаках; експерименти на клітинах і тварина показали, що речовина повертає експресію прокаспази-3 до норми у ракових клітин, а на здорові не впливає.

У собак, хворих на різні види раку мозку, після застосування PAC-1 у комбінації з відомими препаратами дало зменшення обсягу пухлин і жодних побічних ефектів, окрім слабких розладів травної системи.

Дотепер дослідження з PAC-1 без інших препаратів не дали особливо значних поліпшень у пацієнтів з раком мозку, тому зараз дослідники перевіряють його на ефективність у поєднанні з іншими препаратами, зокрема, темозоломідом — стандартним препаратом для хіміотерапії раку мозку. На сьогодні середня тривалість життя пацієнтів після стандартної терапії становить 15 місяців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...