facebook

Благодійний внесок чи вимагання: як в Україні приймають дітей у садок (відео)

Минулого року Віра Коткова не побоялась відверто розповісти про корупцію у дитячому садочку. І вже рік судиться із завідувачем цього закладу. Вона переконана — тільки так можна подолати побори в освіті.

Все почалось більше року тому зі звичайного коментаря для преси. Віра розповіла журналістам про побори у садочку, куди ходять її діти. А через деякий час завідувачка садка Тетяна Неправда подала на маму до суду. Віра вибачатися не збирається. І знову готова озвучити ці суми.

“За першу дитину я 2 тисячі гривень заплатила, за другу я дуже просила Тетяну Олександрівну. щоб дала скидку. І кожний місяць я за першу дитину платила 450 гривень”, — переконує мама вихованців ДНЗ № 589 Віра Коткова.

Ці гроші, каже Віра, мали йти на гуртки для діток. І як доказ надала аудіозапис. На ньому жінка, із голосом, схожим на голос завідувачки, розповідає про розцінки у садку.

“Хочете три гуртки, хочете два, а можна і взагалі без гуртків. І оплата на рахунок цієї фірми. Так, ви платите на цю фірму, у вас є розрахунковий рахунок. Усе інше, у вас є харчування і благодійний внесок. Благодійний внесок за сьогоднішніми цінами я вважаю, що це не багато”, — йдеться у аудіозаписі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Завідувачка спершу довго відмовлялась від коментарів. А згодом відверто заявила — гроші на потреби садка таки збирають. Але не на гуртки, а на ремонти. Добровільно. І вона до цих грошей стосунку немає.

Гроші дійсно збирали на рахунок фондів. Один з них спершу зареєстрували на адресу вихователя садка. Потім реєстрацію змінили. Але номер телефону фонду — це і є номер садочка.

Департамент освіти і науки ознайомився зі скаргою мами. Перевірив роботу Тетяни Неправди. І побачив лише одне порушення. Перестаралась, кажуть, і просто-таки завалила дітей гуртками. Роботу фондів інспекція залишила поза увагою.

Жертвувати кошти через благодійні організації цілком законно. А от наскільки ці внески благодійні визначити практично неможливо.

“Були ситуації, коли дитина зазнавала тиску через те, що батьки не змогли принести того, що називають благодійним внеском”, — зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Уряд вже вкотре обіцяє збільшити кількість садочків. У 90-ті їх масово закривали, тепер місць катастрофічно не вистачає.

Віра продовжує щодня водити своїх малят до садка. Ні відступати, ні забирати їх з навчального закладу наміру не має.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...