facebook

“Десь я це точно бачив”: вчені розгадали таємницю дежавю

“Десь я його точно бачив”, “я начебто тут колись уже була”, “я вже це колись чув” — і з вами таке бувало? Принаймні раз у житті людина переживає дежавю: момент, коли ми відчуваємо, що вже потрапляли в цю ситуацію, хоча насправді, цього ніколи не відбувалося.

Нейрoбіoлoги з Сент-Ендрюського університету у Великобританії з’ясували, чому відбувається дежавю, в якому людина відчуває, що вже потрапляла в подібну ситуацію. Вчені вважають, що причиною є робота лобових часток, які здійснюють своєрідний моніторинг пам’яті, пише “Добрий Лікар“.

Фахівці провели експеримент, заснований на методиці створення помилкових спогадів. Добровольцям кажуть ряд пов’язаних один з одним понять, наприклад “ліжко”, “подушка”, “ніч”, але при цьому ключове слово — в даному випадку “сон” — відсутнє. Коли пізніше учасників дослідження запитують, які слова вони чули, то вони, як правило, вважають, що в переліку був також “сон”.

Щоб створити відчуття дежавю, вчені спочатку уточнювали, чи було присутнє у наведеному списку слово на літеру “с”. Учасники відповідали негативно, однак, коли у них запитували чи було слово “сон”, їм здавалося, що вони його чули, хоча знали, що в переліку воно було відсутнє.

В ході експерименту нейробiологи також провели сканування головного мoзку у 21 добровольця за допомогою функціональної МРТ і з’ясували, які ділянки відповідають за виникнення почуття дежавю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Встановлено, що найбільш активними були лобові частки, а не гіпокaмп, який бере участь в процесах формування пам’яті. Дослідники вважають, що саме вони надсилають сигнали, коли відбувається помилка пам’яті – конфлікт між тим, що ми насправді пережили, і тим, що ми думаємо, що зазнали.

А загалом дежавю є гарним сигналом — свідчить про ефективну роботу систем перевірки пам’яті в мoзку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...