facebook

Як реагувати батькам на популярні дитячі скарги

Скарга № 1. На втому
Скаржачись на втому, дитина констатує факт і чекає від вас відповідної реакції. Якщо ви занадто захоплені якоюсь справою – таким чином, вона може намагатися привернути вашу увагу. Якщо ви навпаки надмірно завантажуєте його – скаржачись на втому, малюк увазі «дай мені спокій». А ось стогнати малюк починає кожен раз, коли ви даєте йому неприємне завдання – це всього лише спосіб маніпулювати вами. З’ясуйте, від чого малюк втомився, і якої саме допомоги він від вас чекає: поспівчувати, посидіти поруч або навпаки зникнути з поля його зору. Якщо дитина вами маніпулює, не потрібно демонструвати, що ви знаєте справжню причину її примх. Краще наступного разу перед тим, як що-небудь попросити, поцікавтеся її самопочуттям. Тоді у малюка не буде можливості симулювати, прикриваючись втомою.

1093__1

Скарга № 2. На нудьгу
Малюк звик, щоб його розважали, і не може самостійно придумати собі заняття. Або він занадто довго грав один і тепер йому хочеться поспілкуватися з вами, але він боїться відволікати маму чи тата від домашніх справ і чекає, поки ви помітите його сумний вираз обличчя.
У такій ситуації треба запропонувати дитині заздалегідь спланувати вільний час. Разом вирішите, коли вона буде грати, коли малювати, коли дивитися мультфільми, а коли робити уроки.

Скарга № 3. На інших дітей
Якщо подібні скарги вимовляє 3-ий карапуз – це нормально. А от якщо на інших дітей скаржиться дитина 5-6 річного віку – це свідчить про невміння знаходити спільну мову з однолітками. Якщо дитина завжди шукає винуватих – вона не вміє аналізувати свою поведінку і поведінку інших дітей. Тому частіше залишайте дитину наодинці з іншими дітьми. Якщо діти щось не можуть поділити або сваряться – не втручайтеся.. Дозвольте малюкові самостійно вирішувати свої проблеми.

Скарга № 4. На дорослих (бабусь, дідусів, вихователів)
Подібні скарги часто виникають, коли у всіх дорослих, які займаються вихованням дитини, різні погляди на педагогічний процес. Скарги зникнуть, як тільки дорослі прийдуть до єдиного погляду на виховання дитини і дитячий розпорядок дня. Якщо дотримуватися єдиної педагогічної лінії не виходить – поясніть дитині, що іноді обставини дозволяють порушувати той чи інший розпорядок.

Скарга № 5. На нестачу вільного часу
Можливо, ви занадто завантажили малюка, і у нього дійсно, немає вільного часу. Або дитина не вміє самостійно планувати його, вона надто захоплюється однією справою, на шкоду іншим заняттям. Щоб уникнути скарг на брак часу – складіть разом з малюком докладний розпорядок дня, в якому, крім часу відвідування різних секцій, буде місце для виконання ваших доручень (допомога мамі) і відпочинок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Скарга № 6. На проблеми в дитячому садку
Малюк хоче висловитися і поділитися з вами своїми проблемами. Йому потрібен слухач. Якщо дитина весь час скаржиться на одне й те саме, вона, таким чином, намагається пояснити вам свої пріоритети. Уважно вислухайте скарги малюка. Все, що від вас вимагається це зображати непідробний інтерес .

Скарга № 7. На життя
У дитини песимістичний склад характеру. Вона не вміє радіти тому, що має і заздрить оточуючим. Перш, ніж звинувачувати її за «сумний» погляд на життя – уважно проаналізуйте свої розмови вдома. Швидше за все, малюк постійно чує від дорослих про якісь проблеми, які треба терміново вирішити і сприймає своє життя, як одне велике нещастя. Завдання батьків – навчити дитину радіти тому, що маєш і цінувати сьогодення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...