facebook

117-річна українка могла б потрапити у Книгу рекордів Гіннеса

Христину Нагорну з Чернігівщини торік зареєстрували як найстаршу жительку України. А тепер вона має шанс поборотися за світову першість! Нещодавно померла офіційна найстарша жителька Землі – 117-річна Віолетта Браун із Ямайки.

Її наступницею оголосили японку Набі Тадзіму. Народилася вона 4 серпня 1900 року. А наша Христина Нагорна – 1 липня 1900 року. Тобто вона на місяць старша за японку й мала б вважатися найстаршою на планеті. Утім, у цій справі не все так просто… “Бабця Христина все життя живе в нашому селі, – розповідає секретар сільради Валентина Марущенко. – У паспорті в неї дійсно значиться рік народження – 1900-й.

Але числа свого народження жінка не пам’ятає. У таких випадках у паспорті зазначають дату середини календарного року – 1 липня. Саме цей день записаний і в її паспорті”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Отож день народження Христини Аврамівни – умовний. Якого саме числа вона народилася насправді – невідомо. Можна лише припустити, що її назвали іменем святої, у день якої вона народилася. У православному календарі є три дні в році, коли вшановуються святі з іменем Христина – 9 лютого, 26 березня та 6 серпня.

Можливо, саме якась з цих дат і є днем народження нашої довгожительки. Можливо. Але ж Книга рекордів Гіннеса – видання серйозне. Там потребують фактів, а не припущень. “Для реєстрації вікового досягнення у Книзі Гіннеса слід виконати величезну роботу, – погоджується Лана Вєтрова, керівник Національного реєстру рекордів.

– Слід надати не лише паспорт претендента на рекорд, а й зібрати свідчення різних людей, фотографії, документи органів державної влади, які зможуть підвтердити вік жінки”. Крім того, у Христини Нагорної немає найголовнішого документа – свідоцтва про народження. А раптом воно збереглося десь в архіві? “На жаль, ні, – розчаровує мене Ірина Ващенок, начальник відділу Державного архіву Чернігівської області. -Христина Нагорна народилася у 1900 році в селі Жадове. А якраз із тих країв збереглося дуже мало метричних церковних книг. Тож допомогти бабусі довести свій поважний вік ми не зможемо…”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...