facebook

Як не потрапити в тенета шахраїв при купівлі вживаного автомобіля

201011021436_prodatavto_1-696x362-563x323

Нещодавно Андрій Куцинда придбав “Фольксваген Пассат”. А, як з’ясувалося згодом, цей автомобіль був краденим. Тепер в Андрія забирають авто, адже воно — у розшуку.

На жаль, такі випадки непоодинокі. Купуючи авто “з рук”, ми наражаємося на небезпеку потрапити на чергове шахрайство, пише газета Експрес.

Як розповідає Євген Шляхта, автоюрист страхової компанії, перед продажем найчастіше шахраї змінюють номери на двигуні та кузові машини.

“Тут є два варіанти: або майстер перебиває номер, тобто замінює цифри та букви на візуально подібні, або ж вирізає старий номер і приварює новий.

У першому випадку шахраї мають досить якісне обладнання високоточного зварювання, робота виглядає філігранно. А тому часто навіть професіонали не можуть визначити, чи номери справжні, чи вже перебиті. Опісля цього шахраї купують фальшиві документи й зі спокійною совістю продають авто.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Другий варіант дещо складніший. Фактично це комбінування двох автівок. Роблять таке рідше, бо афера непроста. Наприклад, спочатку шахрай купує побитий автомобіль за безцінь, бо ремонту він не піддається. Тоді відпилює від нього необхідну частину, де вказаний номер кузова. А потім приварює її до краденого авто замість старої. Відтак документи з авто, від якого відпиляли деталь з номером кузова, у порядку. Так шахраї продають авто”, — каже пан Шляхта.

За словами експерта, на жаль, у більшості випадків на експертизі звертають увагу лише на номер кузова. А на шви від зварювання мало хто зважає.

“Варто розуміти, що тут найчастіше фігурують автомобілі з донецькими та луганськими номерними знаками. При цьому коштують вони дуже дешево. Це має насторожити покупця, адже є ймовірність того, що автомобіль відібраний у тамтешніх мешканців бойовиками, а згодом перевезений на мирну територію для продажу”, — зазначає пан Шляхта. У 90 відсотках випадків це дорогі іномарки. Бо який сенс викрадати дешевий автомобіль, бавитися з його маскуванням, а потім продавати за копійки? Тому переважно такі афери проводять з автомобілями марок “Toyota”, “Mercedes”, “Hondа”, “Lexus”, “Audi”. Такі авто можна продати за хороші гроші”.

При купівлі авто найкраще дотримуватися простих правил. По-перше, треба звірити VIN-код вживаного автомобіля — це 17 цифр, за якими можна ідентифікувати автомобіль. Він вказаний у технічній документації та на самому авто (залежно від марки — у різних місцях). Крім цього, у будь-якому разі потрібно звірити номер кузова з тим, який вказаний у техпаспорті. Там не повинно бути жодних потертостей, подряпин чи виправлень. Далі — перевірити маркування скла на вікнах. І в жодному разі не шкодувати грошей на перевірку спеціалістами. Вони винесуть кінцевий вердикт. Сумнів мають викликати авто, які продаються за нижчою ціною, ніж ринкова, а також, які продають у великих містах, хоч вони зареєстровані в провінції.

Джерело – http://mmr.net.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...