facebook

Вчені виявили ознаки кисню в одній з галактик Всесвіту

Міжнародна команда астрономів виявила ознаки наявності іонізованого кисню в галактиці, що розташована на відстані близько 29 мільярдів світлових років від нас.

Вчені вважають, що це найбільш віддалені сліди кисню з відомих на сьогоднішній день. Зокрема, за допомогою телескопа ALMAастрономи спостерігали за галактикою SXDF-NB1006-2, яка була виявлена ще в 2012 році. Вважається, що вона з’явилася приблизно через 700 мільйонів років після великого вибуху.

Вивчивши емісійний спектр (відносну інтенсивність електромагнітного випромінювання за шкалою частот) галактики SXDF-NB1006-2, дослідники виявили ознаки існування в ній кисню. Схоже, що його кількість приблизно в десять разів менша виявленої кількості кисню у Сонці.

Спостерігаючи за галактикою, астрономи здивувалися малій кількості космічного пилу, яка складається з важких елементів, а також повній відсутності емісійних ліній вуглецю.

“У галактиці відбуваються досить незвичайні процеси. Я підозрюю, що майже весь газ в ній іонізований”, – коментує один з авторів роботи.

Водночас, дані, отримані в більш високій роздільній здатності, дають змогу побачити розподіл і рух іонізованого кисню в галактиці і в майбутньому дозволять вивчити її властивості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...