facebook

Аналітики розповіли, як зміниться курс валют до кінця року

Після літнього зміцнення гривні з осені долар, як і прогнозували фінаналітики, почав зростати, але не так швидко, як очікувалося.

Якщо за перший тиждень вересня він набрав в готівковому продажі відразу 70 копійок, подорожчавши з 25,75 грн/$ до 26,45, то за другий тиждень відкотився до 26,2. Думки експертів розходяться: одні дотримуються “класичних” прогнозів і обіцяють до кінця року зростання курсу вище 27 грн/$, інші впевнені, що цього року навіть закладений в законі про держбюджет курс 27,2 грн/$ не буде досягнутий. А казну наповнять за рахунок інших надходжень, зокрема завдяки помітному зростанню економіки і вибілюванню зарплат, пише видання “Сегодня”.

Подорожчає. У тому, що долар дорожчатиме, впевнені банкір Ігор Львов і економіст Іван Нікітченко. Обидва вони посилаються на курс в 27 грн за долар, за яким Кабмін зверстав головний кошторис країни, і на те, що без цього буде складно досягти запланованих надходжень до бюджету. А ще потрібні гроші на виплату в жовтні-грудні підвищених пенсій, які влада обіцяє осучаснити вже з 1 жовтня.

“Виходячи з цього, долар до кінця грудня коштуватиме до 28 грн, інакше бюджет виконати буде важко”, – упевнений Львів. Нікітченко вважає, що курс точно перевалить за 27 грн/$, в гіршому випадку наблизиться до курсу, який уряд хоче закласти в бюджеті на 2018 рік, – 29 грн/$. “Останні роки є традиція: який курс закладений до бюджету, з таким країна і починає відповідний рік. Чому буде подальша девальвація гривні – це початок опалювального сезону, дві виплати за боргами МВФ, і невідомо, чи отримаємо ми транш від Фонду 2017 року, плюс досить висока інфляція. Якщо Україна зможе розмістити єврооблігації, то це підтримає курс, як і можливі транші МВФ в цьому році. Тоді буде близько 27 грн/$”, – вважає Нікітченко.

Подешевшає. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко впевнений, що Нацбанк за рахунок накопичених резервів утримає цього року курс долара не вище 26,5 грн/$. Це, на думку аналітика, не загрожує недовиконанням бюджету, оскільки в країні намітився підйом економіки, також на ринок надходить все більше валютних переказів заробітчан.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З ним згоден і аналітик “Forex club в Україні” Андрій Шевчишин: “Цього року курс гривні стабілізують зовнішні ресурси, перш за все транші МВФ (близько $ 2 млрд. – Авт.), і розміщення єврооблігацій, яке готує Мінфін. Дав вагомий результат і підвищення мінімальних зарплат, податки на які збільшили доходи бюджету, оскільки стали менше дотації з державної скарбниці до Пенсійного фонду. Тому курс досягне максимум 27 грн/$, це нижче розрахованого урядом”.

Нацбанк. Регулятор поки що веде монетарну політику, спрямовану на підтримку нинішнього курсу гривні. Це дав зрозуміти заступник голови НБУ Олег Чурій, який заявив, що Нацбанк орієнтується не на курс, розрахований Кабміном, а на ринковий, і готовий задовольнити попит. Вчора Нацбанк вийшов на міжбанк, заявивши про продаж $ 100 млн (близько третини денного обороту міжбанку). Було продано $ 43 млн, курс відкотився на 10 коп., або до 26,07 грн/$. Це означає, що в готівковому продажі валюта буде по 26,3-26,4 грн/$.

Євро. А ось дешевого євро аналітики поки що не обіцяють. Головна причина – євровалюта продовжить зміцнюватися до долара через те, що економіка країн єврозони на підйомі і центробанк ЄС не збирається поки збільшувати облікову ставку, а ось в США навпаки, через що розрив у вартості постійно збільшується.

“Якщо на початку року співвідношення долар-євро було 1,04, то зараз 1,19-1,20, цим і пояснюється, подорожчання євро в Україні”, – говорить Нікітченко. За його оцінками, до кінця року може бути 1,22.
Охрименко прогнозує, що ймовірність подальшого зміцнення євро до долара втричі вище, ніж ослаблення, і до грудня може бути 1.25. Лише Шевчишин впевнений, що період зміцнення євро закінчився і до кінця року можливий невелике повернення – до 1,17. Підсумувавши прогнози, можна підрахувати, що курс готівкового євро в грудні буде в межах 31-34 грн (зараз 31,2-31,4).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...