facebook

У NASA попередили про загрозу “страшнішу від будь-якого астероїда”

Фахівці NASA заявили, що існує набагато серйозніша небезпека для людства, ніж будь-який астероїд. Мова про виверження супервулкану.

Як пояснили в космічному відомстві США, сьогодні в світі налічується близько 20 супервулканів. Однак виверження тільки одного з них становить велику загрозу для всього живого.
На думку вчених, найнебезпечніший супервулкан – кальдера в Єллоустонському національному парку на північному заході США. Котлован, розмір якого приблизно 55 кілометрів на 72 кілометри, заповнений розпеченою магмою.

Магма в разі виверження вулкана спалила б все в радіусі більше 95 кілометрів. А пил і гази, які вивільняються в процесі викиду вулканом на землю розжарених уламків, занурили б світ у “вулканічну зиму”, яка може тривати десятиліттями і стати причиною загибелі мільйонів людей.

Фахівці NASA вважають, що колапсу можна запобігти, знешкоджуючи вибуховий потенціал Єллоустонської кальдери, передає Independent.
Гігантські виверження супервулкану трапляються приблизно раз в 700 тисяч років. За всю історію Землі Єллоустон вибухав три рази, при цьому кожна катастрофа за масштабами дещо поступалася попередній. Імовірність нового супервиверження оцінюється вченими в 0,00014% в рік. Вибух кальдери може не тільки завдати величезної шкоди США, але і сприяти настанню вулканічної зими і глобального голоду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...