facebook

Британський вихід: У Сполученому Королівстві розпочався референдум щодо членства у Євросоюзі

Завершиться голосування о 22:00 за Лондоном (00:00 за київським часом), очікується, що попередні підсумки референдуму будуть вранці 24 червня

An EU official hangs the Union Jack next to the European Union flag at the VIP entrance at the European Commission headquarters in Brussels on Tuesday, Feb. 16, 2016. British Prime Minister David Cameron is visiting EU leaders two days ahead of a crucial EU summit. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

У Великобританії 23 червня почався референдум з питання виходу країни з Європейського Союзу. До 7 години за місцевим часом (9:00 за Києвом) відкрилися виборчі дільниці, де жителям Великобританії належить вирішити, чи залишиться Сполучене Королівство у складі ЄС чи ні.

Голосування вже отримало назву Brexit, тобто “британський вихід”. Його результати стануть історичним моментом у будь-якому разі, досі жодна країна не виходила зі складу ЄС.

Питання на референдумі звучить так: “Чи повинно Сполучене Королівство залишитися в складі Європейського Союзу або вийти з Європейського Союзу?” Варіанти відповіді: “залишитися членом ЄС” і “вийти з ЄС”.

Рішення про проведення плебісциту фактично було прийнято в січні 2013 року, коли прем’єр-міністр Девід Кемерон пообіцяв поставити на голосування питання про членство Великобританії в ЄС до 2017 року, якщо його партії вдасться здобути перемогу на парламентських виборах у 2015 році. Консервативна партія перемогла і рішення про проведення голосування було підтверджено. Паралельно Британія та ЄС вели переговори щодо нових умов членства Лондона в Союзі. У лютому 2016 року Кемерон заявив, що є домовленість про “особливий статус”для країни, тоді ж було оголошено, що референдум відбудеться влітку. Сам британський прем’єр виступає за збереження країни в складі ЄС, але наполягає на значному його реформуванні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що думає королева з приводу референдуму? У березні 2016 року Букінгемський палац у відповідь на публікацію таблоїду The Sun про те, що Єлизавета II підтримує ідею виходу країни з ЄС, заявив, що королева витримує політичний нейтралітет у даному питанні, а на референдумі приймати рішення буде британський народ.

Що кажуть опитування? Зараз розрив між двома таборами мінімальний, проте раніше опитування показували, що за те, щоб покинути ЄС, проголосує більше громадян.

Нещодавно дослідницька компанія YouGov опублікувала опитування, згідно з яким, 43% британців мають намір голосувати за вихід Великобританії з Євросоюзу. За збереження країни в ЄС висловилися 42% респондентів, не визначилися з відповіддю 11%. За даними онлайн-опитування, проведеного компанією Opinium, за вихід з Євросоюзу виступають 43% британців, 39% – за те, щоб залишитися в ЄС, — 39%. 18% виборців сказали, що ще не визначилися і 1% відмовився відповідати на питання.

Зараз ситуація змінилися і частка противників виходу з ЄС зросла. Такий поворот пов’язують із вбивством 16 червня депутата британського парламенту Джо Кокс, яка виступала за збереження Великобританії у складі Європейського Союзу.

Що кажуть у ЄС? Вихід такого сильного гравця, як Британія, вдарить по ЄС і це визнають. Голова Євроради Дональд Туск заявив, що Brexit загрожує руйнівними наслідками.

“Brexit може стати початком кінця не тільки для ЄС, але й для всієї політичної цивілізації Заходу”, – заявив Туск.

На його думку, для самої вихід Великобританії з ЄС несе геополітичні та економічні ризики.

Коли чекати результатів голосування? Виборчі дільниці закриються о 22:00 за Лондоном (00:00 за київським часом). Очікується, що попередні підсумки референдуму будуть вранці 24 червня.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...