facebook

Секрет Гри престолів: насильство, секс та ще дещо

Чому Гру престолів називають ідеальною метафорою до сучасного суспільства?

Серіал Гра престолів став справжнім феноменом – фінальний епізод сьомого сезону зібрав рекордні 16,5 мільйона переглядів тільки у США, а в Британії скликали цілу наукову конференцію з екранізації книг Джорджа Мартіна.

У чому ж загадка неймовірного успіху Гри престолів – секс, насильство і непередбачена смерть улюблених героїв? Звичайно, це підсажує на серіал.

Але чи є більш глибинні потреби, які може задовольнити ця сага?

Том ван Лар і Стафані Феєрейзен з бізнес-школи імені Каса разом з Лукою Вісконті з європейської бізнес-школи ESCP Europe опитали 55 чоловік з 14 країн, щоб зрозуміти, які ж психологічні потреби задовольняє Гра престолів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проаналізувавши відповіді, економісти виділили п’ять ключових мотивів у статті для Conversation.

Зрозуміти зовнішній світ

Світ Гри престолів надзвичайно схожий на справжній світ Середньовіччя – залізнонароджені з Залізних островів, як скандинавські вікінги; воїни дотракійці, які не розлучалися зі своїми кіньми, як Чингісхан і монголи; бухта работорговців, як Невільничий берег Африки; а Вільні міста, як торгові міста Середземномор’я і Близького Сходу.

Відомо, що Пісня льоду й полум’я, за якою знятий серіал, написана під натхненням Війни троянд, яка йшла з 1455 по 1485 рік між двома групами англійської знаті, Ланкастерами і Йорками – Ланністера і Старк у серіалі.

Як зазначають дослідники, людям важливо знати, що у світі є сенс, тому вони його створюють.

“Ми дивимося, як проблеми соціальної та фінансової нерівності, в поєднанні з недалекоглядністю і неефективним, слабким правлінням політичних лідерів, призводять до конфліктів, боротьби за владу і воєн”, – йдеться в матеріалі.

Зрозуміти внутрішній світ

Людині не завжди просто зрозуміти емоції, які вона відчуває, тому вигадані історії допомагають зрозуміти власний досвід.

Дослідники говорять, що глядачеві ближче внутрішнє протистояння добра і зла в Тіріоні Ланністері, ніж протистояння героїчних ельфів і злих орків у Володарі кілець

Дослідити зовнішній світ

Автори прийшли до висновку, що Гра престолів дозволяє не тільки себе зрозуміти, а й інших людей.

“Людині важливо розуміти не тільки власні переконання, бажання, наміри і перспективи, а й те, чим вони відрізняються від переконань, бажань, намірів і перспектив інших людей”, – йдеться в дослідженні.

Адже в Грі престолів майже немає на сто відсотків позитивних або негативних героїв.

Втекти від проблем

Ще одна важлива потреба, яку задовольняє Гра престолів, – вирватися із повсякдення.

Люди не можуть позбутися прагнення до ескапізму, а цей серіал завжди допоможе, якщо ви хочете не думати про свої добрі справи.

Відзначається, що фанати написали “до страху величезну” кількість власних історій на тему Гри престолів, де чітко простежується бажання втекти від повсякдення.

“Одна 39-річна француженка, яка брала участь в нашому опитуванні, страждала алкоголізмом. Щоб впоратися з тягою до алкоголю, вона почала дивитися фільми жахів. Іншими словами, замінила одну залежність на іншу. Ескапізм – це відкладання власних проблем на потім. В результаті вони просто не вирішуються”, – попереджають автори.

Подолати самотність і страждання

Однак деякі історії серіалу можуть допомогти вилікувати власні рани, кажуть дослідники.

Наприклад, переїзд Арії Старк на Ессос – хороший приклад того, як справлятися з самотністю. Її історія – нагадування про те, що завжди є люди, яким складніше, ніж тобі.

Епізод, в якому Санса Старк спускає на Рамсі Болтона голодних собак – приклад помсти жертви сексуального насильства своєму кривднику.

Тіріон, тим часом, нагадує нам, що не варто звинувачувати себе за плутанину, в яку занурився світ.

Перший віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс посилався на Гру престолів у своєму виступі для Google.

“Заплутано й епічно. Це історія про хороше й погане, але не в чорно-білому кольорі. Гра престолів – про виклики… Точно, як сучасний світ”, – сказав він.

Іншими словами, Гра престолів – ідеальна метафора до сучасного суспільства. Наш час – це час викликів.

“Зима, звичайно, близько, але, в той же час, це шанс показати свою силу: як і будинок Старків, ми найкраще проявляємо себе, коли нам кинуто виклик”, – підсумовують автори.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...