facebook

Дорогий автогаз в Україні: стало відомо, до яких пір ростиме ціна

Зростання цін на автогаз обумовлене цілою низкою причин; він триватиме доти, доки буде присутній ажіотажний попит на цей ресурс.

Таку думку “Обозревателю” висловив керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Експерт перерахував основні чинники, що спровокували стрибок цін. “Один з факторів – сезонне зростання попиту, який наші імпортери, трейдери не встигли забезпечити”, – констатував експерт.

У цьому контексті він повідомив про те, що в Україні недостатньо “рухомого складу” для своєчасної доставки і розвезення скрапленого газу по точках роздрібної мережі.

Далі – “в структурі імпорту зрідженого газу в Україну Росія все ще залишається домінуючою, там цим займається єдина компанія, яка фактично є монополістом. При цьому інші напрямки є об’єктивно більш дорогими, наприклад, Польща, Румунія”, – пояснив експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зіграло свою роль і скорочення внутрішнього виробництва, – продовжив він. Зокрема, “компанії “Укрнафта”, яка згортає виробництво на окремих ділянках через наявність податкового боргу”.

Має місце також “брак потужностей для зберігання зрідженого газу, щоб покрити пікове споживання”, – визнав Ніцович. У цьому контексті він нагадав про те, що “є європейська директива, яка зобов’язує Україну формувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів”. “Думаю, до цього кошику нам слід включати і скраплений газ. Якби у нас був запас, таких коливань можна було б уникнути”, – запевнив експерт.

І, нарешті, позначився і “інформаційний фактор” – “нагнітання споживчої паніки підживлює зростання цін”, – визнав він.

Ніцович підкреслив: споживання скрапленого газу в Україні росте колосальними темпами, і ринок не встигає наростити потужності для задоволення цих потреб.

За прогнозами експерта, “ціна буде повзти вгору доти, доки буде існувати ажіотаж. Сподіваюся, що ринок і відповідні органи відреагують і задовольнять цей попит, тоді ціна відкотиться назад. До речі, саме високі ціни збивають ажіотажний попит і дозволяють відновити баланс”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...