facebook

Українцям вигадали новий податок: хто зможе не платити

У Державній фіскальної службі “згадали” про податок, який можуть стягувати з продажу українцями своїх старих речей, в тому числі через інтернет

Відповідна норма є в Податковому кодексі України, але нею майже не користувалися.

 

При цьому юрист Володимир Столітній каже, що платити податок доведеться тим, хто офіційно працює з комісіонка.

“Ніякі тотальні перевірки з боку ДФС не потрібні, так як магазини самі зацікавлені, щоб працювати в правовому полі – адже платить клієнт, а не вони. Те ж стосується і ломбардів, інше питання, що там не завжди коректно оформляються квитанції на заставлене майно”, – роз’яснив нам Столітній.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А ось взяти якісь гроші з тих, хто торгує через інтернет, буде проблематично, впевнений Столітній. Навіть якщо вдасться ідентифікувати людину, яка подала оголошення про продаж, практично неможливо довести сам факт купівлі-продажу, наприклад, шафи або велосипеда, так як товар і гроші передаються з рук в руки без свідків.
Те, що дієвого контролю за інтернет-торгівлею немає, підтверджує і партнер юрфірми Денис Шкіптан.

“Відповідно до законодавства, договору між приватними особами можуть полягати в письмовій або усній формі, без реєстрації таких. До того ж приватні особи не є податковими агентами, на відміну від ряду юридичних осіб, тому якщо йде передача товару від приватної особи приватній особі без внесення змін в реєстри (авто, нерухомість), то податки не сплачуються, так як ця операція просто ніде не відображається “, – говорить він.

За словами Шкіптан, теоретично люди повинні вказувати доходи від продажу майна в своїх річних деклараціях. Але дієвого контролю на сьогоднішній день немає, так як немає загального обов’язкового декларування, а максимальна сума для готівкових розрахунків досить висока (50 тис. Грн), тому відстежити такі операції неможливо.

Раніше повідомлялося, що за здачу в комісійний магазин поношеної речі, побутової техніки або меблів українці повинні платити податок. Виручені гроші є додатковим доходом, з якого повинен стягуватися податок на доходи фізичних осіб.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...