facebook

Чий Ашан кращий? Порівняння цін в Україні та Польщі

Менша ціна та краща якість товарів – два основні фактори, які вже тривалий час є причинами масових поїздок українців на закупи до Польщі. Цьому також сприяє і значне зростання цін в Україні протягом останніх років практично на всі групи товарів.

Проте періодично виникає запитання – а чи дійсно у сусідній країні все дешевше? Для відповіді на це запитання, ми вирішили скласти власний споживчий кошик та порівняти ціни на основні види продуктів харчування, побутову хімію та інші споживчі товари в гіпермаркетах Ашан (Auchan) – однієї з найпопулярніших торгових мереж в Україні та Польщі.

Для максимальної об’єктивності, при порівнянні використовувався принцип вибору однакових або ідентичних товарів. При відсутності однакової продукції, порівнювались товари з подібними властивостями та з близької цінової категорії. Якщо товар мав близькі характеристики (наприклад, сметана), то у дужках вказано дані для польської / української продукції. Якщо упаковки порівнюваного товару мали різницю у вазі понад 15%, ціну зведено до певної ваги або об’єму (наприклад, цукор тростинний).

* – курс обміну польського злотого – 7,18 грн./зл.
** – акційний товар
Зеленим – виділена менша ціна

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

(!!!) Ми навмисно виділили позицію засобів для прання (***). На прикладі порошку для прання Ariel, хочемо показати хитрощі виробника (продавця) та принципову різницю в якості товару, який продається в польських та українських магазинах.

Відомо, що порошок Ariel виготовляється компанією Procter & Gamble. Вона має заводи по всьому світу, виробництво яких спрямовано/призначено на ринки певних країн. Так ось продукція для України та Польщі виготовляється зовсім різними фабриками. Той порошок, що ми бачили у польських магазинах виготовлений на заводі у Чехії (знак CZ нанесено машинним штампом біля дати виготовлення). У той же час на упаковці порошку Аріель, який продається в Україні, біля дати/№ партії виготовлення ви побачите знак UA – це означає, що він виготовлений на одному з двох українських заводів цієї компанії. Незважаючи на офіційні запевнення P&G щодо того, що в них усюди однаковий контроль якості виробництва, на практиці виходить не так.

Не зважаючи на дрібні відмінності у зовнішньому вигляді (див. фото) вони обидва можуть використовуватись для автоматичного прання (практика ручного прання непритаманна для мешканців більшості європейських країн). Хочемо звернути вашу увагу, що серед великих упаковок цього порошку, які можна побачити в українських магазинах, найчастіше зустрічається мішечок на 3,0 кг. Згідно офіційного маркування він розрахований на 20 прань (коштує в львівському Ашані 151,73 грн.). У Польщі такої упаковки ми не зустрічали. Найближчим аналогом є упаковка на 3,75 кг, яка розрахована на… 50 використань (у польському Ашані її типова ціна – 46,98 зл. (337,32 грн.)). На перший погляд може здатися, що в Україні цей порошок дешевший (якщо перерахувати на кілограми, то виходить – 50,58 грн./кг в Україні та 12,53 зл. (89,95 грн.) за кілограм у Польщі).

Проте тут неуважні покупці можуть потрапити у халепу… Якщо перерахувати кількість порошку на одне прання, то виходить зовсім інша картина. Користуючись “українським” Аріель, ви маєте засипати у пральну машину 150 г порошку, який коштуватиме 7,59 грн. за порцію, а використовуючи придбаний у Польщі – 75 г вартістю 0,94 зл. (6,75 грн.). І це лише згідно офіційних (!) рекомендацій виробника на упаковці. Але це ще не все. Багато людей можуть підтвердити також інше – ЯКІСТЬ! Навіть, якщо ви дотримаєтесь рекомендованих дозувань, речі випрані “польським” порошком Аріель, будуть чистішими та пахнутимуть краще, ніж при використанні порошку українського виробництва!

Що це означає? Висновок очевидний – пральний порошок Ariel, який придбаний у Польщі, набагато кращий (і за ціною, і за якістю) ніж “український”, а компанія Procter & Gamble зневажливо ставиться до українців. Якщо ж натрапити на акцію в польському супермаркеті (а вони там відбуваються регулярно) та оформити собі фактуру Tax Free, то вигода буде ще більшою.

 

Порівнюючи ціни, бачимо, що більшість продуктів харчування в польському Ашані дешевші порівняно з українським. У Польщі дуже вигідно купувати побутову хімію та окремі продукти харчування іноземного виробництва. Варто також звернути увагу на косметичні засоби, взуття та акційний одяг. У порівнянні, вони хоч і представлені по одній-дві позиції, але з власного досвіду можемо сказати, що тенденція цін характерна для абсолютної більшості товарів із зазначених категорій. Натомість при купівлі більшості продуктів варто бути уважними. Економія може бути не настільки очевидна – варто звертати увагу на знижки та продукцію, що продається під власною торговою маркою Ашан.

У будь-якому випадку, пам’ятайте – щоб закупи були дійсно вигідними, необхідно ретельно вивчати рекламні газетки Ашану та оформляти документи Tax Free для повернення від 5% до 23% польського ПДВ.

У польських супермаркетах Auchan робити закупи вигідно ще й тому, що тут податок VAT повертають готівкою в повному обсязі (100%).

Беручи до уваги подібний аналіз, який ми проводили раніше (див. статтю А в Польщі дешевше! Порівняння цін на продукти) можна стверджувати, що за два останніх роки співвідношення вартості товарів не змінилось – більшість продукції, що завозиться до України з-за кордону, в Польщі буде дешевшою. Проте варто зазначити, що в польському Ашані дуже вигідно купувати продукцію, що виготовлена під власною торговою маркою.

Перейшовши за посиланням нижче, Ви завжди маєте змогу самостійно переглянути каталоги з актуальними пропозиція, акціями та знижками від всіх найбільших торгових мереж Польщі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...