facebook

“Я заробив гроші в США і повернувся в Україну, де більше можливостей”: розповідь українського іммігранта

Засновник освітніх проектів The British Club і ANGLOZONA Алекс Пономаренко кинув український університет заради американської мрії.

Почав працювати мийником посуду, а їхав з США після роботи в Newman partners і OCC, які співпрацювали з компаніями списку Fortune 500. Зараз Алекс живе і розвиває бізнес в Україні – він упевнений, що тут приголомшлива кількість можливостей, повна відсутність конкуренції і дуже дешеве проживання, пише forumdaily.com.

Підприємець поділився подробицями свого заокеанського життя, і розповів, чому повернувся в Україну.

Приїхав в США по Work and Travel в 2007 році, мив посуд, працював офіціантом

Я вчився в Київському торгово-економічному університеті. Влітку 2007 року виїхав до США за програмою Work and Travel і залишився в країні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Почав свою кар’єру з посудомийника, потім став помічником офіціанта, і незабаром офіціантом. В результаті попрацював в двох найбільших кейтерингових компаніях Нью-Йорка. Встиг попрацювати моделлю. У цьому привабливість Америки – йдеш по вулиці, до тебе підходять і кажуть: хочеш влаштуватися моделлю? Так можна опинитися на подіумі New Yοrk Fashiοn Week і заробити $ 300.

Наступний мій етап – ювелірна компанія Τiffanу. Різдво – найголовніше свято в США, і Τiffanу потребували додаткового персоналу. Щоб отримати роботу, я пройшов п’ять інтерв’ю. Був шалений конкурс – 100 осіб на одне місце. Усі конкуренти – американці.

Тоді я відчував себе як у фільмі. Береш вранці каву і йдеш до головного офісу компанії на 5-й Авеню.

Незабаром я доріс до менеджера компанії з Fortune 500, паралельно розвивав власний бізнес і консультував з питань отримання політичного притулку в США.

Політичний притулок і фіктивний шлюб

Спершу працював як студент Work and Trave, потім як студент американського навчального закладу. Потім отримав політичний притулок і оформив фіктивний шлюб з громадянкою Білорусі.

У Нью-Йорку функціонують школи, які оформляють навчання, що дозволяє легально працювати. Все, що потрібно – надати довідку про депозит на $ 15 тисяч або знайти людину, яка за тебе поручиться. Навчання в школі коштує $ 250 в тиждень. Вчиш англійську, викладаєш $ 1000 в місяць, але перебуваєш у легальному статусі.

Кожен студент мріє стати новим Цукербергом або Маском

В Америці всюди жорстка конкуренція. Система освіти – гордість Америки. І конкуренція в коледжах така ж сильна, як в бізнесі.

Освіта коштує недешево, заради диплома люди залазять в кредити. А першу пристойну роботу знаходять до 30 років. До цього часу вони живуть легким життям і не заморочуються з приводу майбутнього.

Студенти технічних вузів прагнуть бути схожими на Марка Цукерберга або Білла Гейтса. Для бізнес-молоді вони ікони і приклади для наслідування. Студенти інноваційних коледжів кажуть: колись я стану новим Цукербергом.

Книгу Ілона Маска прочитали всі. Багато моїх знайомих готові безкоштовно подавати гайки на заводі Tesla. Тому що Маск – кумир.

В Україні національних героїв визначають після відрізка історії. У США такі люди відразу стають трендами.

Океан можливостей

Коли я жив в Штатах, то платформи для пошуку фрілансу не були такі відомі, як зараз, і кожен крутився як міг. Тепер же все інакше.

Моя знайома – фотограф з Луганська – кілька років тому переїхала в Нью-Йорк з порожніми кишенями. Через два роки вона знімає студію на Манхеттені і платить за оренду $ 6 тисяч на місяць.

Трамп відкрив ящик Пандори

Влітку на вулицях Флориди або Нью-Йорка можна запросто побачити людей в шубах – так званих freak peoples. Незрозуміло, якої вони національності чи віросповідання. Але оточення до них ставиться з повагою. Штати багато років створювали систему взаємоповаги.

Зараз президент Дональд Трамп вводить міграційні закони. Людей арабського походження можуть додатково перевіряти, навіть якщо у них на руках є всі необхідні документи і вони працюють в держустановах. Прикордонні патрулі цікавляться родинними зв’язками неамериканців.

США завжди славилися плюралізмом. Негативні прояви націоналізму Америка пережила 50 років тому, закривши їх у ящик Пандори. Через півстоліття Трамп відкрив цей ящик. Новий президент став лакмусовим папірцем суспільства.

В Америці можна працювати нелегально, але треба зберігати обережність

В Америці можна підробляти документи. Якщо не привертати до себе зайвої уваги, ніхто додаткових перевірок не влаштує.

Мій знайомий з Кишинева відкрив в США бізнес і заробив багато грошей. Купив нерухомість, кілька пристойних автомобілів. Одного разу він поїхав відпочивати на Багамські острови. Після повернення його зупинив паспортний контроль. З документів хлопця випав платіжний чек, який привернув увагу контролю.

Патруль помітив, що документи хлопця дозволяли йому працювати до 31 серпня. А чек з оплати праці був виписаний у вересні. З цієї дрібниці почалася велика перевірка, яка закінчилася депортацією на 10 років з конфіскацією майна і позбавленням волі на 2 місяці.

Я заробив гроші в США і повернувся додому піднімати цілину

Сів і підрахував: в Україні можна заробляти на американському рівні, але витрачати набагато менше. При тих зусиллях, які вимагає Америка, в Україні можна отримати в кілька разів більше.

Тут смачно готують, чисте повітря, поруч сім’я і нульова конкуренція. Отримавши досвід в США, я зрозумів, що в Україні можна краще реалізувати себе. Куди не тицьнеш пальцем – скрізь проросте, тому що порожньо.

До мене в Київ приїжджали друзі з Австралії. Привезли з собою валюту. Зайшли в «Пузату Хату», набрали цілий піднос їжі. Потім поділили 150 грн з чека на 25 і були шоκовані.

«6 баксів – це ж шара», – говорили вони. І знайомі австралійці – не перші, хто зрозумів, наскільки в Україні все дешево.

Два дні тому я спілкувався з голландцями, які приїхали купувати українську нерухомість. Для свого капіталу вони бачать більше можливостей в Україні, а не в Європі.

Україна без російської, але і без англійської

Я повернувся в Україну в 2013 році, відкрив школу англійської в одному з житлових комплексів. Моя мета – розвивати навчання англійської. В Україні масова англійська повинна була з’явитися ще 20 років тому.

Всі цитують книгу творця сучасного Сінгапуру Лі Куан Ю. Він зробив англійську державною мовою, щоб привернути в країну міжнародний бізнес.

Коли я їхав з України, всі сперечалися навколо української та російської мов. Повернувся – сперечаються про те ж. Питання англійської ніхто і не піднімав. Але ж якщо ти знаєш англійську мову, то можна обійтися без вищої освіти. Багато великих компаній вже не дивляться на диплом.

Китайський ієрогліф, який означає слово «кpиза», складається з двох частин: небезnека і можливості. Ці два слова взаємозалежні. Кpиза створює можливості для розвитку. І Україна – відмінне місце для цього.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...