facebook

“Вчитель повинен вміти вчасно піти”, – Ігор Смаль висловив думку про вчителів пенсійного віку

Професія педагога вважається однією з найбільш важливих у суспільстві і серед перспективної молоді охочих працювати в цій сфері достатньо. Однак, в школах міст України більшість педагогічного колективу вже досягли пенсійного віку. Івано-Франківськ – не вийняток. У місті працює близько 3500 педагогів і третина з них – пенсіонери. Що думає про цю ситуацію директор Департаменту освіти і науки Івано-Франківська Ігор Смаль та, яким бачить її вирішення, дізнавались журналісти МІСТА.


Ігор Смаль розповів, що наразі у франківських школах є близько 50 вакансій на посаду вчителя. З них –тільки одна вакансія на посаду вчителя української мови, є кілька позицій, які стосуються фізичного виховання. Також не вистачає вчителів іноземних мов, трудового навчання, захисту Вітчизни, кілька позицій вчителів початкових класів та образотворчого мистецтва.

Освітянин пояснює, що ситуація з кількістю педагогів не є критичною, але вільних місць не багато і більшість з них – тимчасові. Тобто фахівець повинен розуміти, що він працює тільки поки основний вчитель знаходиться у декреті, чи довготривалій відпустці. Ігор Смаль каже, що недостатня кількість постійних вакансій – це, ймовірно, проблема, яка пов’язана з тим, що третина франківських педагогів – люди пенсійного або передпенсійного віку, які не дають можливість працювати молоді.

Реформа можлива тільки з новим вчителем. Вчитель, який пропрацював 20-30 років не перебудується, він буде читати той матеріал за звичними технологіями і методами. Учню цікавіше працювати з молодим педагогом, який не так далеко відійшов у віці, щоб забути про потреби молодої людини. А педагог 60 років ніколи не зрозуміє сучасних потреб, – зазначає керівник департаменту.
Ігор Смаль розповідає, що декілька разів доводилось спілкуватись з педагогами пенсійного віку про те, щоб вони залишили роботу в школі, але всі неодноразово звертаються з проханням про ще один робочий рік. Ситуація, коли вчителю доводиться продовжувати працювати навіть після виходу на пенсію, складається по всій Україні. Адже працівники освіти у більшості випадків працюють за покликом душі і без роботи просто не уявляють свого існування. В результаті виходить, що їхні знання нібито вже не відповідають духу часу, проте чисто “по-людськи” звільнити їх шкода.

Кожен повинен зрозуміти і вчасно піти. Керівники шкіл і вчителі повинні відчути той момент, хоча він і є дуже болісним, – зазначає освітянин.
Керівник департаменту вважає, що це велике вміння – зрозуміти і надати змогу працювати молодому поколінню, та, на жаль, більшість педагогів не мають такого вміння.

Звичайно, не всі вчителі мають бути 20-літні, але з іншого боку, молодість – це той недолік, який дуже швидко минає. Хоча молодість не є запорукою того, що вчитель є сучасним, передовим, гарним педагогом, також, беззаперечно, потрібен досвід і насамперед – бажання та тепло в серці, –відзначив керівник департаменту.
Ігор Смаль вважає, що для виходу з такої ситуації необхідно поступово проводити зміну поколінь, запевняти вчителів-пенсіонерів, що уже варто піти і робити все для того, щоб з кожним роком кількість молодих перспективних педагогів тільки збільшувалась.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, ми не одразу замінимо людей поважного віку молодими і перспективними, але поступовість і зміна поколінь має бути і наразі вона все більш активно розвивається в Івано-Франківську, –запевнив освітянин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...