facebook

Криміналіст Костилєва розповіла про катування, які застосовують правоохоронці для отримання зізнання

Наталія Костилєва, яка замається розслідування вбивства дівчини у Вишнівці, що на Тернопільщині, переконана, що правоохоронці досить часто застосовують тортури задля вибивання зізнань у підозрюваних. Особливо, за її словами, багато таких історій «вилізло» на Тернопільщіні після того, як підозрюваний у вбивстві місцевої випускниці 16-річний Василь Гнатюк розповів у суді про те, як над ним знущалися та били, щоб він підписав зізнання.

«Проблема з перевищенням повноважень при затриманнях та тортурами притаманні багатьом поліцейським, особливо це стало видно в Тернопільській області. За даними Міністерства юстиції, у 2015 році Україна програла 14 справ в Європейському суді з прав людини через порушення Статті 3 Європейської конвенції (заборона тортур). У 2015 році за порушення цієї статті потерпілі отримали з Держбюджету понад 150 тисяч євро компенсації морального збитку.

Часто побиття і сліди катувань представниками поліції зняти одразу не можна, адже до затриманого, як, наприклад, до неповнолітнього Василя Гнатюка нікого не допускали, окрім батька в нетверезому стані, який з родиною не проживає, і то лише після семи годин допиту без присутності батьків і адвоката. Але навіть якщо судово-медичне обстеження проведуть вчасно, деякі види катувань можна приховати, розповіли про це декілька екс-працівників поліції та адвокати. Наприклад, придушення пластиковим пакетом і протигазом, або побиття по голові пластиковою пляшкою, або підвішування майже не залишає видимих слідів на тілі, психологічний тиск і використання для залякування зброї або приниження чоловічої гідності взагалі виявити неможливо.

Рекомендації юристів: при затриманні, кажуть адвокати, треба просити, щоб родичів повідомили якнайшвидше, потім заявити, бажано у письмовій формі, що ви бажаєте скористуватись правовою допомогою адвоката», – написала у Facebook Наталія Костилєва.

Тернопільський адвокат Галина Саламандра, котра захищає права тернополянина Ігоря Козоріза, затриманого у Теребовлі за підозрою у грабежі та хуліганстві (його теж били й катували правоохоронці), якщо було жорстоке поводження чи незаконне затримання, радить одразу звертатися зі скаргою у прокуратуру. У лікарні вимагати приватне обстеження, без присутності працівників поліції, і на кожному етапі медичного обстеження зазначати про скарги. Звичайно, адвокат має допомогти скласти скаргу або заяву про кримінальне правопорушення, якщо дійсно нанесені тілесні ушкодження, й вимагати невідкладного обстеження.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...