facebook

Об’єднання церков в Україні: що про це думають українці

День хрещення Русі-України відзначають в Україні 28 липня. Соціологічна група “Рейтинг” нещодавно провела опитування про те, що хотіли б українські віряни створити Єдину Помісну Церкву.

До 1029-ї річниці хрещення Русі-України у Києві відбулися урочисті заходи, зокрема вчора у центрі столиці пройшла хресна хода УПЦ (МП), сьогодні – літургія і хресна хода УПЦ (КП). Питання про об’єднання церков уже не вперше висувається на обговорення, і якщо порівнювати з попередніми роками, певні зміни в громадській думці вже відбулися.

Так, згідно з результатами дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, 37% українців підтримують об’єднання церков, у 2014 році таких було 34%. Проти створення єдиної помісної церкви виступили 18% опитаних, а в 2014 році таких було значно більше – 25%. Ще по 23% українців не визначилися або байдуже до цього ставляться.

Єдина Помісна Церква в Україні: чи підтримують ідею українці

Найбільшу підтримку створення Єдиної помісної церкви висловили представники Української греко-католицької церкви (66%) і Української православної церкви Київського патріархату (61%). Натомість серед прихожан Української православної церкви (Московського патріархату) більше противників цієї ідеї (42%), ніж прихильників (23%).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Об’єднання Церков має найбільшу підтримку на заході країни (61%). У центрі цю ідею підтримують 40%, не підтримують 17%, 43% не мають позиції. На півдні за створення Єдиної церкви 24% українців, проти – 25%. На сході України ця ідея майже не має підтримки: лише 11% – за, проти – 20%.

Ідею об’єднання Церков більш схильні підтримувати респонденти старшого віку, жінки, люди з вищою освітою і більш забезпечені.

Дві третини тих, хто підтримує ідею об’єднання, висловилися за створення Єдиної помісної церкви на базі УПЦ (КП), 16% – за об’єднання на базі УГКЦ, 7% – УПЦ (МП).

На базі якої конфесії слід об’єднати Церкви?

Загалом в Україні з 2014 року практично не збільшилася кількість прихожан УПЦ (КП) та УГКЦ. Зате кількість прихильників УПЦ (МП) зменшилася (з 22% до 17%). Разом з тим, зросла кількість тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить до жодної з конфесій (з 24% до 31%).

До яких конфесій відносять себе українці?

Найбільше представників УПЦ (КП) на заході, в центрі і на півдні країни, найменше – на сході. Основний базис УГКЦ – на заході, УПЦ (МП) – на сході.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...