facebook

Найкращі напої для здорового сну

Психолог Дебора Севітч, вивчаючи протягом 35 років людський сон, безсоння та чинники, які впливають на нього, склала список напоїв, які покращують сон та яких варто уникати перед ним.

Ви коли-небудь помічали, що деякі напої заставляють вас почуватись енергійно, а інші — навпаки, сприяють сонливості? За словами Дебори Севітч, пояснення полягає в тому, що всі напої певним чином впливають на самопочуття.

Отож, розглянемо список напоїв, які вона радить пити перед сном, та яких радить уникати.

Найкращі напої для покращення сну

Вишневий сік
Випивши перед сном склянку вишневого соку, ви зможете набагато швидше заснути. Також він рекомендується працівникам нічної зміни, щоб легше заснути зранку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ромашковий чай або чай з шматочками маракуї
Такий чай допоможе зробити ваш сон більш спокійним. Не забудьте додати до нього трішки меду та випити його за 90 хвилин до сну.

Молоко
Склянка молока перед сном (за 90 хвилин) допоможе вам швидше заснути. Ви можете підігріти його чи випити холодним — це залежить від ваших уподобань.

Вода
Вода є найважливішим напоєм, який потрібно пити не лише перед сном, але й впродовж усього дня для підтримки здоров’я. Однак, пам’ятайте, склянка води перед сном стимулюватиме ваші нирки, і через це ви можете прокидатись протягом перших кількох годин сну.

Напої, яких потрібно уникати перед сном
Алкоголь
Звичайно, спочатку здається, що алкоголь теж спричиняє сонливий стан, але насправді він його руйнівник. Дехто полюбляє випити келих вина після важкого робочого дня та посидіти перед телевізором, щоб розслабитись, і в цей момент засинає. Та, прокинувшись через певний період, щоб нарешті лягти в ліжко та спати до ранку, буде набагато важче. Такі вечірні дрімання руйнують внутрішній годинник.

Деякі люди використовують алкоголь як заспокійливий засіб. Так, після нього вони швидко засинають, але через 3-4 години, зазвичай, прокидаються. Після цього знову заснути дуже важко, і навіть якщо вдається, то вони постійно прокидаються протягом ночі, а як результат — почуваються зранку слабкими та втомленими, хоча й спали 7-8 годин.

А ще випивання алкоголю перед сном може стати причиною хропіння та апное уві сні (тимчасове припинення дихальних рухів під час сну).

Кава
Ні для кого не секрет, що причиною вживання кави є відчуття втоми та сонливості. І як тільки через 3-4 години її ефект зникає, ми знову тягнемось за горнятком гарячого напою, щоб відновити сили.

Однак постійне вживання кави протягом дня залишає негативний слід на вашому здоров’ї. Через неї підвищується пульс та частота дихання, через що ви відчуватимете занепокоєння та роздратування до самого вечора.

Щоденне споживання напоїв з кофеїном перед сном має руйнівні наслідки, один з яких — виникнення синдрому втомлених ніг.

Багато-хто відчуває, як до кінця робочого дня його ноги гудуть, відчувається важкість, здається, ніби вони просто не витримують ваги тіла, а споживання кави ближче до вечора посилюватиме ці відчуття. Тому, навіть лежачи в ліжку, ви відчуватимете, що ці симптоми не проходять, і вам постійно хочеться рухати ногами.

В таких випадках краще забути про кофеїн або хоча вживати напої з ним лише в першій половині дня.

І пам’ятайте, коли мова йде про хороший здоровий сон, то важливим є не лише те, що ви п’єте, але й те, як і коли ви це робите. Тому, якщо ви так любите каву, пийте її в першій частині дня, уникайте алкоголю перед сном, пийте вишневий сік та ромашковий чай чи молоко за 90 хв до сну. І що не менш важливо — припиніть пити будь-яку рідину за 1 годину до сну, щоб до мінімум звести його порушення протягом перших кількох годин, коли сон найглибший і організм відновлюється після напруженого дня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...