facebook

Героїчно: Американські гвардійці першими кинулися рятувати львів’ян в палаючому будинку

П’ятеро бійців 1-го батальйону 279-го полку 45-ї Бригадної бойової групи Національної гвардії США, гуляючи недільним Львовом, першими кинулися евакуйовувати людей з палаючого будинку на розі проспекту Свободи і вулиці Тиктора.

Про це з посиланням на оклахомське інформагентство News9 повідомляє Збруч. У неділю американські гвардійці приїхали до Львова з Міжнародного центру миротворчості та безпеки оглянути пам’ятки і відпочити. Прогулюючись біля оперного театру, вони помітили дим, що йшов з будинку неподалік. В цей час, близько 16 год., на проспекті Свободи в квартирі на 2-му поверсі житлового будинку №31 виникла пожежа. «Мій перший інстинкт як піхоти був кинутися в пожежу на поміч», – розповів потім сержант Нельсон Діз.

 

Коли американські військові прибігли до будинку, то побачили, що пожежники ще не приїхали, а перехожі нічого не роблять, щоб помогти. «Всі або просто дивилися, або йшли далі у своїх справах, ніби нічого не сталося. Ми крикнули: «Hey, let’s get in there!» (Нумо з нами, – авт) і побігли всередину», – згадував Діз. «Так, інстинктивно ми всі просто забігли всередину і почали допомагати людям», – підтвердив Келлар Джексон. До Джексона і Діза приєдналися Вінсент Гамерікгауз, Кевін Полк та Аарон Мур. Вони побачили людей, що тікали з пожежі, і побігли просто на третій поверх.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

«Ви би бачили цей вогонь. Це було полум’я, просто сила полум’я», – згадує Діз. Військовослужбовці почали стукати у двері, у вікна, аби привернути увагу людей. Попри те, що оклахомські солдати не знають української, це не завадило їм порозумітися з мешканцями. «Було тяжко дихати від диму, це був якийсь хаос, – додав Джексон. – Була одна пані, яка не хотіла виходити, бо не хотіла лишати своїх псів».

 

«Я пишаюся тим, що ми зробили, – сказав Джексон. – І радий, що ми це зробили». 45-та бригада 279-го полку планує бути в Західній Україні, виконуючи свою навчальну місію, до кінця 2017 року. Власне, поведінка гвардійців під час пожежі теж може стати уроком для українських солдатів. Нагадаємо, що в 2015 році в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки українських нацгвардійців й воїнів Збройних сил навчали американські десантники, минулого року – тренували військові інструктори 76-ої піхотної бригади армії США з Каліфорнії, а цього року командування штабом місії перебрала бойова група 45-ої піхотної бригади Національної гвардії США з Оклахоми. Загалом, з початку підготовки у 2015 році, вишкіл пройшли шість батальйонів Збройних сил України та три – Нацгвардії, а це близько трьох тисяч військовослужбовців. ОНОВЛЕНО. Військовослужбовців можуть нагородити “Медаллю для солдата”. Що є найвищою нагородою в американській армії за мужність у непольових умовах.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...