facebook

Після хакерської атаки нотаріуси продовжують фіксувати злами своїх акаунтів

Вірус Peta не пошкодив Держреєстри, – таку заяву сьогодні зробили спеціалісти підприємства Національні інформаційні системи, яке адмініструє ресурси Мін’юсту. Реєстри містять інформацію про кожного українця. Чим займається, яке майно має. Доступ до цих даних мають лише обрані. Наприклад, нотаріуси.

Останнім хакери почали зламувати електронні кабінети нотаріусів. Від їх імені злочинці почали переписувати майно, знімати обтяження з транспортних засобів.

У лютому зловмисники зламали доступ до особистих електронних кабінетів майже всіх нотаріусів Одеської області. Схема проста: на електронну пошту просто надсилали листа. Вихідна адреса листа НАІС відрізнялась від офіційної лише однією літерою. Тому нотаріуси на вагаючись відкривали “вкладення”. Антивірус програми-шкідника не бачив, бо її перекодували з легальної.

Фахівці впевнені, що у групі працює кваліфікований експерт-реєстратор. А інформатори причаїлись в органах місцевого самоврядування. Після хвилі зламів в квітні НАІС впровадило додатковий рівень захисту – електронний ключ. Переконували, що цей бар’єр хакерам не обійти. Проте уже у червні нотаріус у Херсоні виявив, що хтось попрацював з реєстрами від його імені.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ІТ-спеціалісти пояснили: швидше за все комп’ютер нотаріуса спочатку заразили вірусом, а потім ввійшли в систему паралельно з ним. А от в НАІС у всьому звинувачують самих користувачів. Кажуть, що вони нехтують правилами онлайн-безпеки. Хто винен насправді, поки що не з’ясували.

Експерти переконані, ситуацію могли б вирішити додаткові смс-сповіщення з випадковим паролем для входу. Проте адміни реєстрів не поспішають впроваджувати таке нововведення. Але поки в реєстрах залишаються шпарини, гарантій, що ваше майно не перепишуть на себе злочинці, дати ніхто не може. А особливо, якщо воно вже фігурувало в судових розбірках.

Автор: Ігор Токар

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...